Followers

Tuesday, February 28, 2012

WW: Apa korang rasa....

video



Apa korang rasa bila tengok video ni?????...

Monday, February 27, 2012

kalau balik kg jer mesti makan...

Assalamaulaikum...

korang ingat makan apa yer... hehe... ni la dia...


Bihun sup...sedapppp

Ais Kacang Salji... halus jer....



baru2 ni sabtu ahad akak balik kampung....akak kalau balik kampung jer tak sah tak pekena bihun sup dan ais kacang salji ni... memang la terkenal kat tempat akak... ramai yang balik kampung mesti pekena kat situ.. hehe...  resepi turun temurun katanya... kalau tak silap akak kedai ais kacang salji ni biasa masuk paper.... sebab dipanggail ais kacang salji sebab ais kacang dia halus sangat... seumpama salji gitu... anak2 akak suka... sorang sepinggan tau...kihkih.... biasa tak pergi tapi bila balik jer rumah mesti dok teringat jer ais kacang salji tu.... hari tu akak pegi makan ngan mak, adik dan anak sedara akak di budak tembam tu...ekekekkk


bihun sup panas lagi ke dikkk...hehe


Tgk tu budak tembam tgk jer abang Arfan makan bihun sup........ siannn

Adam bersama tok.... muka x puas hati sbb ais kacang lambat sampai...hehe

Thursday, February 23, 2012

sebab tu rasa lain... rupa2nyaaaaa....Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

Sebab tu rasa lain macam jer ....sebabnyaaaa


1) period tak datang nak masuk 2 bulan dah....jeng jeng jeng...


2) berat bertambah....timbang naik sekilo...huahua...


3) kuat makan...asyik fikir makan jer...pagi jer mesti pedih perut minta makan... terus ingat nasi lemak...lapor..


4) perut makin muncit... sebelum ni tak ler muncit sgt...ye ke tew...kihkih...bukti nyer pakai seluar jeans pun rasa ketat jer...


5) pagi2 dalam 2 minggu ni nak meloya jer tekak ni... nak muntah2 pun ada....klu masuk bilik air automatik menjadi simtom morning sickness....


haha... dah agak dahhhhh....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

masa nak buat test kat umah berdebar2 jer....hehe...Alhamdulillah...

Sunday, February 19, 2012

KeSan MinuM AiS..

Assalamualaikum...

no mood ker???...hehe... harap2 semua sihat n cergas yekk... seperti tajuk akak ni...tentang kesihatan diri... mcm ne semua ada suka minum air berais ke??... teh ais, milo ais, kopi ais dan lain2 lah yang sejuk jer tekak ni......muahahaaa... klu nak sihat jangan minum ais yer... akak pun sama mcm mana tu...kuangkuang...tapiiii jarang2 ok...kehkeh batuk la pulak...

Pagi2 nan indah lagi nan ada mood ni akak just nak share ngan korang semua satu email yang akak terima pagi ni dari Pembantu Perubatan (MA) kat tempat keja akak...hrp2 dapat menjadi panduan tuk kita...


Kesan Minum AIS
  
Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas .... 

Artikel ini berguna untuk semua.

Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. 
Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah 
akan mendapat faedah dari amalan ini. 

Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca.   Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. 
Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak 
yang baru kita makan.  Ia akan memperlahankan penghadaman kita.   
Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan   menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan   menuju  ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. 
Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.    

:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!! 

Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.   
Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.   
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada 
serangan pertama  serangan jantung.   
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa.  Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur.   
Marilah kita berwaspada dan berhati-hati..   
Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup... 

Baca ini..... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!. 




Thursday, February 16, 2012

dapat cekelat...

Assalamualaikum....

Salam hari jumaat tuk semua...
pagi ni akak dapat cekelat ni dari kawan ofis...tq kay...
dapat cekelat pun nak citer ke...ada ke patut...haha
daaa... selamat berweekend semua...muahaaahaa...


Tuesday, February 14, 2012

Goreng pisang panas...

Assalamualaikum...

korang buat pe tu???... dah lunch???...dah Solat????...hehe...alhamdulillah...

akak dok layan goreng pisang panas ni... beli otw masuk opis td...sedapp...

asalnya banyak dalam 10 keping mcm tu... last tinggal 4 keping baru ingat nak snap...hehe...

meh jemput makan...ekekek...dah nak abis baru jemput orang...

NganTuKKKK....huahua..

Korang ada rasa mcm ni tak time2 mcm ni...
huahua jer memanjang....
akak memang dah berbelas kali huahuahua menguap....
lg sejam nak balikkkk....
layan gambar2 ni terus x huahua dah...lucu la pulakkkk...kihkihhhhh...gelak kat orang akak pun sama...hehe

sampai mulut senget la baby ni menguap...tidor la yer...comel jer...kihkihkih


yg ni boleh lena jer terus...haha...

huahuahua....nasib baik tutup mulut...hehe

tgk tu...kihkih...gelak org no.1...

haha..dia sorang jer yg tenganga mulut menguap...lawak laaaa

mak pun ngantuk jugakk..kihkih

kelakornya..haha

kucing pun ngatuk jugakkk...huahua...
ps:- klu menguap sila tutup mulut yer...hehe

Sunday, February 12, 2012

Hokkien Mee... 1st time cuba...

Assalamualaikum....

selamat hari Isnin semua... jangan ada yang mc sudah yer.... no monday blues yerk...hehe...akak la tew...kihkih... kata orang la konon...hehe


nak citer pasal makan hokkien mee ari jumaat lepas... akak biasanya akan ke pasar malam hari jumaat setiap minggu... kira asyik guna jalan yang sama jer setiap kali nak ke pasar malam tu.... setiap kali tu jugak la akak akan lalu depan satu gerai hokkien mee ni... gerai ni betul2 tepi jalan yang sesak dengan kereta yang lalu lalang... kira tepi jalan utama kat kawasan tu la... selalu niat nak berhenti makan kat situ tapi disebabkan kereta banyak parking tepi jalan tu so tak jadi la nak berhenti... begitula seterusnya tak jadik nak makan kat situ sebab yang sama....hehe... entah mcm mana ari jumaat lepas dapat akak makan hokkien mee di situ... itupun pasal akak pergi pasar malam agak awal sket.... parking masih ada walau pun agak jauh sket dari gerai....gigih tau akak ingatkan hubby akak supaya jangan lupa berhenti di gerai tu.... so dapat jugak la merasa hokkien mee yang dah banyak kali nak makan tapi tak termakan-makan...kihkih....boleh tahan jugak rasanya... sedappp.... rasanya lain dari yang lain...
cer korang tengok hookien mee tu... suka tak???....

sempat lagi akak snap gambar hokkien mee depan gerai tu... tauke mee tu pandang pelik jer..haha..

Rupa hokkien mee akak...ada kuewteaw dan bihun jugak...hubby akak dan adam makan hokkien kuewteau... kasi cili banyak lagi kawkaw...
Arfan dengan teh tariknya... dia x layan hookien mee sebab pedas katanya.... hehe... arfan jenis x suka makan pedas... mcm2....
suasana gerai yang betul2 tepi jalan.... agak ramai orang ketika itu....

Hubby akak tengah asing2 kan bahan dalam kuewteaw adam.. sebab adam tak makan semua bahannya...apadaaaa... kihkih...untung abah hang...( adam masih pakai baju pendidikan jasmani sekolah.. ambik dari sekolah sesi petang terus ke pasar malam...)

Wednesday, February 8, 2012

pengalaman anak2 naik bas pertama kalinya...

Assalamualaikum...


Pon..pon...
tumpang lalu jap...dah seminggu akak tak beren3 borak2 di sini... tak kemana pun cuma lately akak sibuk ngan abah sakit... abah masuk hospital hampir sebulan... berulang alik ke kampung... nasib baik bulan Jan dan Feb banyak public holiday (CNY dan Maulud Nabi + Thaipusam..hehe...1 Malaysia?....) kira berbaloi jugak berulang alik ke hospital tengokkan abah dan mak.... tuk pengetahuan semua abah akak sudah sihat dan sudah balik kerumah...alhamdulillah walaupun abah akak mengalami kesakitan yang amat.... moga abah terus sihat....

hehe... akak nak cerita pengalaman naik bas anak2 akak masa balik kampung cuti baru2 ni...kebetulan nak balik tgk abah di kampung...tersenyum sendiri bila ingatkan pengalaman anak2 akak yang pertama kali naik bas.... tu pun saja jer akak plan nak naik bas semasa balik dari Alor setar ke jetty penang.... cuti 4 hari baru2 ni hubby akak tinggalkan kami 3 beranak di kampung sebab dia x bercuti pun isnin dan selasa... saja tak mahu susahkan hubby balik ambil kami di kg.... akak cadang nak balik naik bas dan boleh bawa si Adam n Arfan rasa naik bas.... Adam biasa juga naik bas sekolah tabikanya dulu... Arfan pulak belum pernah naik lagi bas... akak pun dah lama x naik bas seingat-ingatnya masa belum kahwin kot naik bas....hehe.... saja ja nak kasi anak2 naik bas ekpress yang agak mencabar sket....memang sangat mencabar kata ko... ramai sangat orang yang nak balik ke Penang hari selasa tu.... punyala beratur panjang nak naik bas... Adam Arfan dah mcm pelik ja tgk muka  masing2.... tercongok sana sini.... asyik2 tanya mana bas kita mama (mcm tanya kereta sendiri..hehe)....kebetulan masa tu bas belum datang lagi... datang sebuah bas dah penuh.... datang bas kedua baru kami dapat naik.... akak pun rasa kekok naik bas sebab dah lama tak ke stesen bas....haha.... jakun la pulak....masa nak naik bas kena beratur dulu dan berasak-asak la jugak sebab ramai yang ada dibelakang kami... naik tu akak kena la bagi Adam Arfan naik dulu...kat tangga yang agak tinggi tu mak oiii susah bebenor nak naik siap tolak bontot Adam dulu baru angkat si Arfan naik tangga...haha...naik ja tempat pun dah penuh (tiket x der nombor tempat duduk)...  akak ambik 2 seat ja...  ingat boleh la kami bertiga duduk sekali...  last2 Adam duduk di belakang seat akak dan akak duduk seat depan....hehe...  nasib baik Adam ok... cuma dia muka mcm boring je la...masa tu dah pukul 6.30 petang... dah lewat masa tu ingat tu boleh dapat bas pukul 6 petang rupanya ramai hari tu dapat bas lambat sket.... Arfan masa dalam bas tu dah tercongok kesana sini dah...tengok depan belakang dah... muka tak der senyum pun..... mungkin hairan kot....haha....  nasib baik tak buat perangai dalam bas.... Adam lak asyik ngan game di tab jer sepanjang dalam bas.....  sekali sekala tu ada bertanya bila nak sampai... mungkin dah bosan duduk...hehe... sempat tanya Adam n Arfan masa dalam bas tu "best tak naik bas??".... Best jawab Arfan...Adam lak x best... kami sampai ke penang pukul 8  malam... masa sampai tu hubby akak sedang menunggu kami....mcm tu la pengalaman bawa anak2 naik bas...nanti kita ajak abah sekali naik bas lagi yer anak2...kihkih...masih terbayang-bayang lagi wajah anak2 akak yang agak jakun sket masa tu...best jugak...moga jadi kenangan buat mereka...hehe

Wednesday, February 1, 2012

tetiba jer jadi syahdu sangat.......

Sekuntum Mawar Merah Sebuah Puisi


Artist: Alleycats
 
Sekuntum mawar merah sebuah puisi
Untuk gadis pilihan oh.. di bulan Februari
Mulanya cinta bersemi dan kehadiran
Ribuan mimpi-mimpi oh di bulan Februari

Kemesraanmu dan cintaku
Berlagu dalam irama nan syahdu
Tapi mengapa hanya sementara
Cinta yang menyala padam tiba-tiba

Terkenang kembali lagu cinta lama
Kisah mawar merah berduri
Menusuk di hati
Haruskah ku ulangi

Apakah dosaku dan apakah salahku
Sering gagal dalam bercinta
Mengapa cinta hanya sementara
Api yang menyala padam tiba-tiba

Sekuntum mawar merah sebuah puisi
Di bulan Februari
*** tetiba jer akak nyanyi lagu ni di pagi khamis yang indah ni...syahdu sangat....huhuaaaa******* 
Alhamdulillah abah akak dah selamat menjalani satu lagi pembedahan di kakinya pada hari selasa (31/1/2012)... semoga abah akak sembuh secepat mungkin...amin... 
Related Posts with Thumbnails