Followers

Sunday, February 19, 2012

KeSan MinuM AiS..

Assalamualaikum...

no mood ker???...hehe... harap2 semua sihat n cergas yekk... seperti tajuk akak ni...tentang kesihatan diri... mcm ne semua ada suka minum air berais ke??... teh ais, milo ais, kopi ais dan lain2 lah yang sejuk jer tekak ni......muahahaaa... klu nak sihat jangan minum ais yer... akak pun sama mcm mana tu...kuangkuang...tapiiii jarang2 ok...kehkeh batuk la pulak...

Pagi2 nan indah lagi nan ada mood ni akak just nak share ngan korang semua satu email yang akak terima pagi ni dari Pembantu Perubatan (MA) kat tempat keja akak...hrp2 dapat menjadi panduan tuk kita...


Kesan Minum AIS
  
Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas .... 

Artikel ini berguna untuk semua.

Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. 
Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah 
akan mendapat faedah dari amalan ini. 

Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca.   Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. 
Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak 
yang baru kita makan.  Ia akan memperlahankan penghadaman kita.   
Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan   menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan   menuju  ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. 
Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.    

:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!! 

Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.   
Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.   
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada 
serangan pertama  serangan jantung.   
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa.  Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur.   
Marilah kita berwaspada dan berhati-hati..   
Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup... 

Baca ini..... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!. 




38 comments:

  1. tu yg pantang minum ais tp sesekali layan gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. memangkan sekali sekala langgar jugak pantang tu kan...kihkih...

      Delete
  2. Masa minum tak ingat nomie... tapi bila baca nie rasa takut pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak... bila ada depan mata tak ingat dah nak sakit ke apa...hehe...mcm ne tu...haha...

      Delete
  3. bagus info akak ni kak...lieya bace pun dlm keadaan terbayang2 lemak2 yg terkumpul tu hahaahahaha....tapi tu laa, kalo tak sedut ais rase tak puas.....ais jek laaa dok togok lepas abis mkn huhuhu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu lieya... rasa perut buncit pun kerna minum air berais byk ni..huhu..nak buek cam ner air berais jugak idaman atiku...hehe

      Delete
  4. hehe...tp kalau letak teh o panas,kopi o panas bersebelahan dgn fresh oren,jus tembikai atau apa2 ice blended...yg sejuk jugak jadi pilihan

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaala kak..memang pun tambah2 time lunch hour mesti kena air berais... tak kan nak kena air panas...apakata kita tukar minum air suam kuku gitu...hehe..

      Delete
  5. Tq dikk
    akak memang dah lama x minum ais .. sukeeeeeeeeeeeeeee ;)

    ps : dikk sebukk sgt2 huhuhu , 1st day kerja nie kelam kabut sgt2 .. nak update blog punn x sempat nie huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus kak ieda sorang ni... sahut seruan..hehe..:)

      Delete
  6. wah...takut ni..sy kalau pnas sgt je minum ais tp selalunya order limau suam jek..kat rumah minum air masak sudah...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. syoknya minum limau suam...memang baik tuk penghadaman...hehe...betul tu air masak la yg paling bagus...;)

      Delete
  7. salam kak, nak kongsi entry kak ni bole?? t, ain kreditkan utk akak... ain ambik yer.... tq....

    ReplyDelete
  8. lia sama lah dgn anne....klu makan kat luar mmg x penah minum air lain kecuali limau suam & kat umah plak minum air masak atau teh 'o' kurang manis.kat umah lia mmg xder ias kak sbb anak yg no.2 tu ada asthma...jd semua org pun kene pantang sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la anne tak minum ais...anak2 jugak ikut x minum ais...klu asthma memang kena jaga x bole minum ais... anak akak yg no.1 pun ada asthma...

      Delete
  9. selalu kalau kat rumah, senang nk elak minum ais.
    masalah nya, bila mkn kat luar, laju je order.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaalaaa...kat luar tu yg x boleh control laju jer order...panas2...hehe

      Delete
  10. betul tu ais punca penyakit.jangan buat air batu ngan buh air dalam esbok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cikinadodo...punca batuk, selesema n astma...hehe...

      Delete
  11. Bahaya ni..dah lah suka minum ais..
    kena elakkan..Thx for sharing kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la lily kena kurang kan minum air berais ni...hrp2 kita berjaya la yer...:)

      Delete
  12. hai kak normi :)

    lama aih ceq menyepi..hahahha..ada ja, x busy pun kak cuma malas nak tulis blog..hahaha,nak blogwalking pun malas ;p

    apan sehat? ;p (apa kes tanya anak teruna orang ;p)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai sharkkk...:)
      ooo..ingat kot sibuk ngan study lg...hehe
      apan ok jer...apan kirim salam kat untie shark tau...kuikui..:)

      Delete
  13. alamak.. camner ni.. suka sangat minum ais.. harap2 berjaya la tak minum ais lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai siannya..takper dik pelan2 boleh punya...:)

      Delete
  14. umm..jarang minum ais ni..slalu minum air masak je...
    info bermanfaat ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagussla klu selalu minum air masak jer...:)

      Delete
  15. benda ni dah tau lama sgt dulu tp susah nak kontrol tak minum ais, mcm akak ni agak kurang. hubby tu....wajib nak ais, kalau ubah pun sekejap je...lps ni nak bebel kat dia la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang susah sgt nak kontrol x minum ais kan...tak per pelan2...:)

      Delete
  16. tidak!!!!!


    saya pengemar ais yg sangat tegar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..siannn..tak per tuk ibu mengandung ok jer...pantang nnt no more ais yer dik....:)

      Delete
  17. laki aku suka sgt minum ais ni ...alahai ...astu slalu plak tu stress... iskh...iskh....

    "leh tak buangkan word verification tu ssh nk reply"

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ke... cuba kerangkan ambil minuman berais kot2 tak stress dah...hehe

      ok nnt saya buangkan...ada ke???

      Delete
  18. Replies
    1. saya kurang minum ais..sesekali bila teringin je...

      Delete
  19. akak tak nak buat pop up komen ke?

    ReplyDelete
  20. Salam semua..bahaya minum ais ini adalah mitos .kalau minum air panas akan lambat sampai ke usus.minum ais sebenarnya menyalurkn energi ke bdn kerana energi yg masih ada dlm ais.ia x membekukn makanan

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails