Followers

Thursday, March 16, 2017

Kisah Allyssa di Sekol...

Assalamualaikum...


Lama x ke udara di sini... 
rindu sebenarnya nak jengah lama2 di blog kesayangan akak nih...
buzy sangat sampai blog terabai...huhuu
buzy2 tetap update FB  okey... tu jer yang sempat..
hihii

okey... hari nak update kisah aktiviti Allyssa di sekol... 
semua gambar cikgu yang send dalam group wssup...



Gambar2 Allyssa di sekol.. 
aktiviti bersama rakan2... nampak hepi sangat...
alhamdulillah.. hampir 3 bulan belajar Allyssa dapat ikut apa yang cikgu2 ajarkan...
Kalau korang perasan hampir semua gambar posing angkat jari 2..hehee
piss yooo...:)



Allyssa bersama kak feveret kat sekol... kak Sumaiyyah... 
rajin tolong Allyssa.. good girl :)




Tengok tu klu bergambar manja sangat dengan kakak2 senoir... hehe





time makan... tertib jer kan..hehe

setiap bulan ada jer sambutan hari jadi... Allyssa lambat lagi hari lahirnya.. bulan Oct.. sabar ye dik..:)



Hari lawatan pemeriksaan gigi... 
Kisahnya...
Sebelum hari lawatan Allyssa siap nangis sedih.. 
kesian pulak akak tengok...
takut nurse cabut gigi katanya...
akak pujuk la cakap gigi adik cantik... 
nurse x cabut lah gigi adik...
kuranglah sikit ketakutannya tu...
hahaaa


ehehhh... Adik ok pun kan... 
nurse cakap gigi adik cantik... siap dapat markah A lagi... 
hehee 
(jangan cakap anak takut..mamanya pun takut jugak)


Nurse ajar gosok gigi yang betul..
Masing2 tekun je kan... hihii
Allyssa balik jer rumah terus ajarkan mama cara gosok gigi yang betul...
pulakkkkk mama pun layan je lah...hahaha


Ok stop dulu kisah Allyssa di sekol... 
tunggu next kisah pulak ye...
bye acik2 semua..
:)


Note: Cuti sekolah nak kemana ye... balik kampung je kot... kenduri saudara banyak... layan nasi minyak je lah... haha




Monday, February 13, 2017

Allyssa 1st Day Sekol..

Assalam...

Morning geng... 
pagi ni update blog laju2.. 
jap lagi nak pegi meeting Unit pulak.... 
ok macam biasa lah akak muat turun citer bamasimi (basi) awal tahun 2017...
kisah anak dara intan payung semanis honey akak tu Nur Allyssa Zahra.... 
tahun ni Allyssa 5 tahun dah... 
walaupun x cukup umur lagi sebab bulan 10 baru genap 5 tahun...
 kecik kenit je orangnya.... 
haluih jer badan... heheee.... 
akak macam tak percaya jer Allyssa dah masuk sekol.... huhuuuu

Allyssa ni suka kalau sebut "adik nak pi sekol tak"... laju jer angguk nak... hehee.... 
tapi pada hari pendaftaran tu muka cuak dan pelik... macam tak suka... 
suruh main dengan kawan pun tak mau... 
kepit dengan mama je... hahaaa.....

 Allyssa buat muka boring.. :(



Keesokannya bermula hari sekol sebenarnya... 
Allyssa ni alhamudlillah agak senang bangun pagi dan mandi... 
cuma kadang2 tu ada jugak drama di pagi hari...
mungkin mengantuk sangat lah tu kalau cuti panjang... 
pagi hari pertama muka sangat ceria... siap bergambar pun senyum...

 Time ni  Alyssa hepi lagi... :)




Allyssa mula buat muka pelik...hahaa
time menangis tak sempat la nak ambik gambar bagai kan... 
nanti kena sekeh dengan suami akak pulak kan...hehe
anak tengah nangis pun ambik gambar biar betul kau ni....huhuu


Tapiiiiiii sampai sekol muka terus berubah....
tengok semua jadi pelik... 
hilang semua senyuman manis tadi.... hahaaaa...
masuk sekol pun kepit dengan mama... cikgu nak ambik tak mau... 
mulut asyik nak mama jer... huhuuu
mulanya ok lagi tiada drama air mata... 
bila semua kena berkumpul nak bekfes baru start hujan air mata... 
ye lah mama kena biarkan Allyssa ke bilik makan sendiri kan.... tak mau jugak....
ok mama ikut je.... tapi bila makan pun tak mau tu mana boleh kan.... 
so time tu la peranan cikgu diperlukan... 
cikgu pulak pujuk punya pujuk sampai Allyssa ok.... 
ikut hati memang sedih nak tinggalkan Allyssa masa tu.. 
tapi sampai bila akak nak tunggu Allyssa ok kan.... 
masuk ofis akak wassup cikgu tanya pasal Allyssa risau jugak kan... 
cikgu bagitau Allyssa ok jer... dah mula main dan belajar...
 mujur senang hati akak....hahaa

 pukul 1 sharp akak ada depan sekol Allyssa... hati ni nak cuba pujuk Allyssa... 
kesian tengok dia pagi tadi.... ehehhh.. muka hepi semacam jer.... 
berbeza dengan kisah pagi tadi... cikgu bagtau sekejap je allyssa buat perangai tadi...
lepas jer akak pergi allyssa ok tak nangis dah....macam-macam adik ni tau...
masuk jer kereta Alyysa senyum meleret je sebab dapat upah biskut celop coklat kesukaannya dari mama... hahaaa


 
balik rumah terus buka beg tunjukkan hasil kerja Allyssa hari pertama di sekol... 
cayalah adik...muahhh...
Belajar rajin2 ye dik...


sekian lah kisah 1st day Allyssa pegi sekol...
 alhamdullillah hari kedua (walaupun ada sedikit drama depan sekol)
 dan hari seterusnya Allyssa baik2 saja ke sekol.... 


Note : kejap sangat kan dah pertengahan bulan 2.... bulan 3 4 dan 5 mula lah nak berpuasa di bulan ramadhan... puasa ganti belum complete lagi ni... baru mula kemarin... lagi 5 hari kena ganti.... insyaAllah...


Thursday, February 2, 2017

KisaH Lawatan MAHA 2016/MASMED UiTM Shah Alam

Assalam...

Salam Jumaat di awal bulan February 2017... 
kejap jer dah masuk bulan ke dua tahun 2017... 
cepat betoi masa berlalu... huhuuuu.... 
menangis lah lagu mana pun masa akan tetap berlalu jugak... 
cuma doakan kita semua dan keluarga di lindungi dan di berikan kesihatan yang baik2 selalu...
aamiin... 

Okeh... baru sempat nak update kisah basi akak.... 
kisah tahun lepas... hehe... 
macam tu lah kalau sibuk sampai x sempat tengah blog sendiri dan blog kawan2... 

Hari ni sebelum akak balik rehat panjang di hari jumaat ni.... 
akak nak citer pasal lawatan ke MAHA 2016 dan bend-marking ke  Masmed UITM Shah Alam pada 8 dan 9/12/2016.. 
sejak join Unit Keusahawanan PSP ni akak busy sikit... 
kena buat persediaan bengkel/seminar/program keusahawanan/lawatan/bend marking dan lain2... penat akak tau...:p

pada 8/12 akak ke MAHA 2016 dulu...kebetulan akak 1st time jejak kaki ke MAHA ni... MAHA adalah acara 2 tahun sekali... pergi ke sana bersama 8 rakan2 sekerja dan 10 pelajar... tujuan ke MAHA ada unutk dekatkan pelajar2 kepada usahawan... timbulkan minat mereka ke arah perniagaan...

9/12 pulak kami adakan bend marking ke MASMED UiTM Shah Alam... ke MASMED untuk menimba ilmu mengenai penyediaan dokumen dan program2 keusahawanan yang telah di lakukan oleh MASMED UiTM.... sambil2 itu pelajar2 juga dapat menimba ilmu keusahawanan di sana.. 

Malaslah nak citer panjang2 korang pun x nak baca kan... hahaaa..





 Sempat akak dan geng posing di MAHA 2016... 
Luas sangat nak ronda2 pun... 
nasib baik pakai seliper...
hahaaa


Balik je ronda MAHA kami terus checkin hotel..
kami menginap di Sunnah Kekabu Hotel...
unik sangat hotel ni... 
katil semua kayu...
siap double decker lagi...
lain dari yang lain...
suasana macam di kampung gitu...haha



katil atas.. 

 Ehehhh.. sempat posing lagi tu sebelum check out...haha

 Tangga yg akak duduk tu jalan naik ke katil atas.. 
memang sukalah kalau bawa anak2 menginap di situ... 
naik tangga turun tangga..kihkih
 

Cara bersarapan pagi pun sangat unik... 
sarapan di bawa ke bilik... 
dihidangkan dalam mangkuk tingkat... 
sebijik macam menu di kampung... 
sedap pulak tu....


 Posing dulu di lobby sebelum keluar...hahaa



 Akhir sekali ke MASMED UiTM Shah Alam...
sempat lah akak ambil gambar sesi taklimat dari pihak MASMED..



 sesi bergambar beramai2...

 nantikan citer2 lain dari akak ye....:(

Note: mcm blurrr sikit lah nak update blog sekarang nih.... skema semacam jer kan.... korang jangan kecam akak ye....huhuuu

Thursday, January 19, 2017

Arfan Bersunat 26/11/2016

Assalamualaikum...

Salam Jumaat..  penghulu segala hari... semoga kita semua di bawah lindungan Nya dan di berkati selalu...aaminn

Hari ni laju2 up kisah anak ke dua akak  Arfan bersunat... hehe.. 
lama dah sebenarnya...26/11/2016 start mula cuti sekolah yang lepas... hahaa.. 
busy sampai tak sempat nak masukkan dalam blog... 
boleh lah si teruna akak tu tengok nant... 

Sebenarnya kali ni akak dan suami bersunat anak di kampung...
sebelum ni yang sulong buat di klinik...kali ni lain sikit.... buat secara beramai2.. 
bukan lah bersunat cara tradisional pun... cara moden jugak.. sunat laser.. 
doktor yang buat tu pun pakar dalam berkhatan... 
cuma bersunat ramai2 ikut giliran yang diberikan... 
2 hari jugak la kenduri berkhatan di situ... anak akak hari pertama... 
ramai keluarga berkumpul macam kenduri pun ada... 
masak dan makan di situ.. meriah.... gambar tak ambil sangat hari tu... 
biasalah nerves akak ni melebihi segalanya.... muka cuak semua ada... 
lagi2 lah anak teruna anak tu... 
kesian padanya tak sampai hati pulak nak gembira ambil gambar sana sini.... 
dalam hati berdoa jer lah agar semuanya dipermudahkan...
 biasalah akak jer tahu Arfan tu manjanya tahap mcmmana... 
sakit sikit2 pun menangis... 
marah suara kuat pun air mata leleh...huhuuu.... 
alhamdulillah semuanya ok.. walaupun ada drama air mata... hehee


Sekeping gambar siap bersunat.. layan budak manja minum lepas dapat sakit bersunat..hehe.. kerot-kerot dahi Arfan menahan rasa ngilu.. huhuuu
sebelah arfan tu anak jiran sekampung.. 
rehat dulu sebelum balik ke rumah masing2...


 Si teruna yang malu... hahaa... 


Selepas Zohor hari tu.. akak dan suami ada buat kenduri kesyukuran di rumah.. jemput jiran2 dan keluarga.. alhamdulillah...
selesai sudah tanggungjawab akak dan suami...:p


Nota: next week sekolah cuti panjang sempena CNY 2016... akak tumpang tambah cuti sama.. 
mentang2  la cuti awal tahun ni banyak kan...hehe..





Wednesday, January 18, 2017

Pengalaman naik kapal Star Cruise Virgo...........

Assalamualaikum...

Sebelum up kisah naik kapal besar... tarik nafas dulu.... baru ada kesempatan akak nak story mory di blog kesayangan akak nih.... buzy ngadap blog unit kt ofis je.. mana aci...huhuu

Sebelum menjadi kenangan dalam memori akak ni... biarlah akak masukkan dalam blog sesiap... biarlah di abadikan di sini.. biar anak2 akak tgk bila besar nanti... itupun kalau anak2 tahulah mama dia orang ada blog suam2 kuku..kihkih... (jangan buat main ok cik abang akak kadang2 tu skodeng jugak blog akak nih).. hahaa.. lepas tu siap perli lah lagi....:p

Pada 19 - 20/11/2016 akak dan geng ofis dapat peluang naik Kapal Star cruise Virgo sehari semalam dengan fully sponser dari Puspanita ofis akak di bawah Pelayaran Islamik oleh agen Qalif Travel ....  wahhhh... pengalaman yang sukar dilupakan.... seronok.. teruja... kagum... berdebar... takut... risau... macam perasaan yang ada... ye lah kan... naik kapal besar nih lain rasanya.... semasa nak belayar tu macam2 difikirkan... perasaan takut dilautan tu lain sikit... di daratan keadaan nya lain... korang boleh bayangkan sendiri.... hehee.. kita putus semua komunikasi dengan keluarga di daratan... korang bayangkan... nak wassup... nak call x boleh... alhamdulillah semuanya ok... gambar banyak sangat... mana satu nak masukkan pun x tahu lah...korang layan jer ada yang kelabu asap...hehe


 Bertolak dari ofis naik bas... rombongan bersama big boss... kami dekat dari seberang je...

sampai di Swetteham Port.... masa ni  dah teruja tengok kapal di sana...

sempat posing dulu berlatarbelakangkan kapal...  

Posing ramai2.. nampak tu big boss kami depan pegang banner...

bersama geng Ofis Sarah.. merangkap room mate atas kapal nanti... 
masa ni kami dah nak naik kapal... sempat henti posing dulu...
mulah acara posing sana sini atas kapal...
mujur akak bawa monopod anak.. haha





Lepas check in dalam kapal lebih kurang  pukul 5 lepas sembahyang asar masa untuk makan.. makanan malam itu sangat banyak... macam2 ada... nak snap foto pun tak boleh dah...
 perut lapo...
berulang-ulang makan..hehee





lepas makan naik bilik sembahyang maghrib... masa ni kapal dah berlayar di tengah laut... tak berapa pasti di mana berada.. sebab malam x nampak... gelap gelita sekeling alam... hahaaaa... masa ni kecut perut semua ada... tambah2 lagi tengok fon tak der connection...huhuuu..

Pukul 9 malam kami ada reheasel tentang keselamatan berada di atas kapal... semua penumpang kapal di kehendaki memakai jaket keselamatan dari bilik masing2 dan berkumpul di tempat yang ditentukan oleh anak kapal sekiranya berlaku perkara2 yang tidak dingini di lautan.. lepas tu berkumpul di luar kapal dan di kawasan terdapatnya boat2 penyelamat... masa ni akak teringat cerita Titanic tu... huhuuuuu.... terbayang macam2 tau.... kapal karam ke.. laut bergelora ke... huhuuuu... 

Habis je reheasel malam itu di adakan majlis ceramah bersama ustaz.. terlupa pulak nama ustaz tu.. selain tu ada persembahan dari Heliza Helmi dan adiknya.... berkumpul lah kami di tengah kapal sambil menikmati angin lautan luas... sejuk atas kapal... angin kuat.... cuaca nak hujan sebenarnya time tu... lepas abis jer majlis hujan turun lebat...




Pukul 12 malam baru akak dgn kawan2 masuk tido.. rugi kalau naik kapal rehat jer dalam bilik... baik ronda2 atas kapal sambil ambik gambar... banyak sebenarnya gambar2 yang sempat ambik... fon sendiri dan fon kawan pun sama banyak... dapat pulak kawan yang suka bergambar...hahaaa

Time ni sempat posing di dalam bilik... 
pukul 4.50pagi bangun nak ke majlis qiamulai... 
beramai2 kami sembahyang dan mendengar ceramah dari ustaz... 



semua gambar di bawah ni hari keesokannya... 
sarapan ramai2... 
menu pun banyak...
x ambik gambar pun...hehe

abis sarapan...
mulalah acara kami ronda2 atas kapal lagi....
posing sana sini... 
jangan korang muntah tengok yer... hahaa




 
lorong ke bilik2..













sempat jugak berposing dengan Heliza... 
ramai sangat nak bergambar dgn heliza... akak selit2 jer.. haha



Pemandangan dari atas kapal... best.. 
terasa tak puas nak kapal sehari semalam jer...





Masa ni dah hampir sampai ke penang... 
terus rasa leganya hati nampak daratan.... terbayang wajah anak2 dan suami... hahaa..
Sebahagian dari ahli rombongan naik kapal Star Cruise Virgo bergambar kenangan bersama Tuan Pengarah..



layan jugak lukisan 3D di atas kapal.. kihkih...



Tamat lah kisah pelayaran akak sehari semalam di atas kapa besar... 
pengalaman yang tidak dapat dilupakan...
kalau ada rezeki dapat naik kapal dengan family akak pulak... 
insyaAllah...


 Note: tahun 2017 ni time rehat je akak sibuk ambil anak2 dari sekolah... pukul 1 ambil Allyssa dari tabika (mujurlah tabika dalam tempat kerja)... lepas tu antar ke rumah pengasuh.. pukul 2 ambik Arfan dari sekolah (dekat dengan ofis 5 minit gitu)... antar ke rumah pengasuh (mujur dekat dgn sekolah)... pukul 2.15 masuk ofis... hahaa..







Related Posts with Thumbnails