Followers

Monday, December 11, 2017

JJCM : Nasi Daging Ayaq Asam Ori Utaqa...

Assalamualaikum semua...


Akak ada rajin sikit update blog di penghujung tahun 2017 ni..... hahaa
Nak bagi blog ceria balik bukannya senang chek oiiii....
suram banyak bulan dah... huhuuu

Ok macam biasalah kasi cerita basi kat sini...
kisah Jalan2 Cari Makan (JJCM) akak dengan family...
Balik kampung bulan 10 baru2 ni akak try terjah tempat femes jual nasi daging ayaq asam ori utaqa...
dihidang makan dalam talam.. 
ikut lah nak share 2 3 orang atau nak makan sorang2... 
akak try makan setalam 2 orang... kira nasi dalam talam tu ada 2 set lah.. 
pandai2 korang lah ambik nasi tu macam mana kan....
best tau... sebab anak2 akak suka.. 
1st pengalaman anak2 akak dapat makan dalam talam mcm tu..
sekarang mana nak ada kenduri makan dalam talam lagi kan... 
zaman akak kecik2 dulu ada lah...
hahaaa
 


 terliuq nya alahai... balik kg mesti terjah lagi... hehe

Hampaq tu nama tempat di kampung akak... :)



Note: Lapar nasi kenduri la pulak bila tgk nasi daging ayaq asam tu.. huhuuu... balik kampung hujung minggu ni wajib terjah kenduri...hehe

Friday, December 8, 2017

Gambar kek-kek besday 2017

Assalamualaikum...

Hari ni akak terajin sikit update blog... 
lama sgt menyepi sampai kosong blog kecintaan akak ni... 
tak de lah sangat update beria2.... 
just cerita basi jer pun..hahaaaa

Akak nak kisahkan tentang kek2 besday anak2 dan cik suami....
walaupun sambut tak semeriah mana...
sekadar potong kek di rumah jer..
kek besday tak pernah lupa nak order..hehe...
padahal kek besday sendiri tak ada pun... 
kes malas nak order untuk diri sendiri...
boleh pulak gitu...:)


1st sekali kek besday anak teruna sulung akak ke 14 tahun.. 
besday Muhammad Adam Hakimi pada bulan Mei..
besday boy nak kek bronies..
akak follow jer..





Paling meriah pada bulan October lah 3 orang sekali sambut besday... 
cik suami, Muhammad Arfan Harith dan Nur Allyssa Zahra... 
permintaan besday boy dan besday girl nak kek lain.. 
tak mo share..huhuuu... 
amik kek sorang satu... hahaaa
 bulan October penat makan kek...hihi
 







Note: cuti sekolah x kemana pun... cik suami kena kuarantin kt rumah sebab operate apendiks... pasrah jer lah kami anak beranak...hehee

Thursday, December 7, 2017

Suami Operate Apendiks...

Assalamualaikum..

Sorry ye kengkawan...
Akak masih dalam situasi malas update blog...huhuuuu

Tapiiiii...
Hari ni nak jugak rajinkan update kisah-kisah yang akak lalui... 
kisah2 basi...hahaaa

Kisah cik suami akak yang operate Apendiks... kisahnya sakit pada hari selasa 21/11/2017.. 
pergi chekup di hospital malam tu...kena tahan wad drip tambah air dan ambik darah utk tgk apa penyakit cik suami.... 
22/11/2017 pagi doktor sahkan memang apendiks.. yang mengejutkan apendiks telah pun pecah... 
so cik suami kena operate dengan kadar segera... 
bermula lah cuti2 akak teman kan cik suami di hospital... 
5 hari 4 malam akak di hospital... mujur last week bersekolah dah... 
anak2 tinggal dan tidor bersama pengasuh... 
nasib baik akak ada pengasuh anak2 yang baik dan faham keadaan akak time tu... 
ye la kena jaga cik suami yang masih lemah di hospital....
alhamdulillah cik suami makin sihat dan kena lah jalani pantang makan dan x boleh buat kerja berat2 lagi..lagipun cik suami masih bercuti sakit...
insyaAllah next week mula berkerja.... 


Apa itu Apendiks?


Apendiks adalah lebihan pada usus perut. Sekiranya berlaku jangkitan ia boleh menyakitkan. Apendisitis yang teruk boleh menyebabkan apendiks pecah dengan pembentukan nanah di dalam rerongga abdomen atau peritonitis (jangkitan rerongga abdomen)

Simptom-simptom

  1. Peringkat awal. Tanda awal yang biasa berlaku ialah bila kita mula rasa sakit dari bahagian pusat dan kemudian melarat ke bahagian bawah abdomen/perut. 
  2. Jika radang merebak ke tisu sekitar, rasa sakit bawah perut akan rasa lebih kuat dan mungkin semakin teruk. 
  3. Loya dan muntah-muntah. Ramai yang sangka mungkin salah makan atau keracunan makanan. Maka, ubat tahan muntah dan loya menjadi pilihan ramai doktor. Ini pentingnya kita tahu gabungan gejala dan tanda sakit perut yang luar biasa.
  4. Hilang selera makan. Bila dah selalu muntah dan rasa loya, mana mungkin nak makan dengan berselerakan? Jadi, kalau kita sakit perut lebih dari 3 hari, selera makan pun hilang, eloklah segera ke klinik atau hospital berdekatan untuk pemeriksaan rapi. 
  5. Cirit-birit. Ini antara gejala awal berlaku radang appendik. 
  6. SembelitAda sesetengah pesakit appendik rasa susah nak buang air besar 
  7. Sukar kentut. Ini antara tanda/gejala penting sakit perut atau radang appendik. Memang amat susah untuk buang angin bila seseorang tu appendiknya sudah bengkak. Jadi, jangan marah kalau insan tersayang anda kentut. Itu tandanya dia sihat! 
  8. Bengkak pada abdomen/perut. Memang tak berapa nampak sebenarnya, tapi kalau betul-betul appendik kita bengkak (di dalam perut), memang akan boleh dilihat jika kita berbaring. Akan nampak sedikit bengkakan di sekitar bawah perut kanan. Biasanya kalau ditekan, memang terasa sakit dan tak selesa.
  9. Demam. Ini soalan nombor 1 yang doktor akan tanya. Jadi, kalau ada rasa badan panas sedikit (lebih 37 degree), pastikan kita maklumkan pada doktor. 
  10. Kedudukan lutut. Bagi pesakit ini, bila ditarik kedua lutut ke arah dada, rasa sakit perut tu akan berkurang dan lebih selesa.

Note: 1st time dalam keluarga akak ada kes sakit apendiks gitu... rupanya bahaya ye kalau dah sakit dan pecah.. lepas ni kalaulah sesiapa yg ada simptom sakit/senak di bawah perut belah kanan kita kena alert pasal sakit apendiks ni... minta2 di jauhkan dari sebarang penyakit yang memudaratkan kepada kita semua...Aaminn





Thursday, November 9, 2017

Rinduuuuu Serindu Rinduuuuunya...

Assalamualaikum...


Rinduuuuu Serindu Rinduuuuunya...
7 bulan menyepi..
rindu nak update blog kembali...
Ada ke yang rindu kan akak???...
Gambar raya puasa tahun ni akak sekeluarga..
rindu korang semua...




Nota Kaki : Tarik nafas panjang2 nak update blog semula... insyaAllah...

Thursday, March 16, 2017

Kisah Allyssa di Sekol...

Assalamualaikum...


Lama x ke udara di sini... 
rindu sebenarnya nak jengah lama2 di blog kesayangan akak nih...
buzy sangat sampai blog terabai...huhuu
buzy2 tetap update FB  okey... tu jer yang sempat..
hihii

okey... hari nak update kisah aktiviti Allyssa di sekol... 
semua gambar cikgu yang send dalam group wssup...



Gambar2 Allyssa di sekol.. 
aktiviti bersama rakan2... nampak hepi sangat...
alhamdulillah.. hampir 3 bulan belajar Allyssa dapat ikut apa yang cikgu2 ajarkan...
Kalau korang perasan hampir semua gambar posing angkat jari 2..hehee
piss yooo...:)



Allyssa bersama kak feveret kat sekol... kak Sumaiyyah... 
rajin tolong Allyssa.. good girl :)




Tengok tu klu bergambar manja sangat dengan kakak2 senoir... hehe





time makan... tertib jer kan..hehe

setiap bulan ada jer sambutan hari jadi... Allyssa lambat lagi hari lahirnya.. bulan Oct.. sabar ye dik..:)



Hari lawatan pemeriksaan gigi... 
Kisahnya...
Sebelum hari lawatan Allyssa siap nangis sedih.. 
kesian pulak akak tengok...
takut nurse cabut gigi katanya...
akak pujuk la cakap gigi adik cantik... 
nurse x cabut lah gigi adik...
kuranglah sikit ketakutannya tu...
hahaaa


ehehhh... Adik ok pun kan... 
nurse cakap gigi adik cantik... siap dapat markah A lagi... 
hehee 
(jangan cakap anak takut..mamanya pun takut jugak)


Nurse ajar gosok gigi yang betul..
Masing2 tekun je kan... hihii
Allyssa balik jer rumah terus ajarkan mama cara gosok gigi yang betul...
pulakkkkk mama pun layan je lah...hahaha


Ok stop dulu kisah Allyssa di sekol... 
tunggu next kisah pulak ye...
bye acik2 semua..
:)


Note: Cuti sekolah nak kemana ye... balik kampung je kot... kenduri saudara banyak... layan nasi minyak je lah... haha




Monday, February 13, 2017

Allyssa 1st Day Sekol..

Assalam...

Morning geng... 
pagi ni update blog laju2.. 
jap lagi nak pegi meeting Unit pulak.... 
ok macam biasa lah akak muat turun citer bamasimi (basi) awal tahun 2017...
kisah anak dara intan payung semanis honey akak tu Nur Allyssa Zahra.... 
tahun ni Allyssa 5 tahun dah... 
walaupun x cukup umur lagi sebab bulan 10 baru genap 5 tahun...
 kecik kenit je orangnya.... 
haluih jer badan... heheee.... 
akak macam tak percaya jer Allyssa dah masuk sekol.... huhuuuu

Allyssa ni suka kalau sebut "adik nak pi sekol tak"... laju jer angguk nak... hehee.... 
tapi pada hari pendaftaran tu muka cuak dan pelik... macam tak suka... 
suruh main dengan kawan pun tak mau... 
kepit dengan mama je... hahaaa.....

 Allyssa buat muka boring.. :(



Keesokannya bermula hari sekol sebenarnya... 
Allyssa ni alhamudlillah agak senang bangun pagi dan mandi... 
cuma kadang2 tu ada jugak drama di pagi hari...
mungkin mengantuk sangat lah tu kalau cuti panjang... 
pagi hari pertama muka sangat ceria... siap bergambar pun senyum...

 Time ni  Alyssa hepi lagi... :)




Allyssa mula buat muka pelik...hahaa
time menangis tak sempat la nak ambik gambar bagai kan... 
nanti kena sekeh dengan suami akak pulak kan...hehe
anak tengah nangis pun ambik gambar biar betul kau ni....huhuu


Tapiiiiiii sampai sekol muka terus berubah....
tengok semua jadi pelik... 
hilang semua senyuman manis tadi.... hahaaaa...
masuk sekol pun kepit dengan mama... cikgu nak ambik tak mau... 
mulut asyik nak mama jer... huhuuu
mulanya ok lagi tiada drama air mata... 
bila semua kena berkumpul nak bekfes baru start hujan air mata... 
ye lah mama kena biarkan Allyssa ke bilik makan sendiri kan.... tak mau jugak....
ok mama ikut je.... tapi bila makan pun tak mau tu mana boleh kan.... 
so time tu la peranan cikgu diperlukan... 
cikgu pulak pujuk punya pujuk sampai Allyssa ok.... 
ikut hati memang sedih nak tinggalkan Allyssa masa tu.. 
tapi sampai bila akak nak tunggu Allyssa ok kan.... 
masuk ofis akak wassup cikgu tanya pasal Allyssa risau jugak kan... 
cikgu bagitau Allyssa ok jer... dah mula main dan belajar...
 mujur senang hati akak....hahaa

 pukul 1 sharp akak ada depan sekol Allyssa... hati ni nak cuba pujuk Allyssa... 
kesian tengok dia pagi tadi.... ehehhh.. muka hepi semacam jer.... 
berbeza dengan kisah pagi tadi... cikgu bagtau sekejap je allyssa buat perangai tadi...
lepas jer akak pergi allyssa ok tak nangis dah....macam-macam adik ni tau...
masuk jer kereta Alyysa senyum meleret je sebab dapat upah biskut celop coklat kesukaannya dari mama... hahaaa


 
balik rumah terus buka beg tunjukkan hasil kerja Allyssa hari pertama di sekol... 
cayalah adik...muahhh...
Belajar rajin2 ye dik...


sekian lah kisah 1st day Allyssa pegi sekol...
 alhamdullillah hari kedua (walaupun ada sedikit drama depan sekol)
 dan hari seterusnya Allyssa baik2 saja ke sekol.... 


Note : kejap sangat kan dah pertengahan bulan 2.... bulan 3 4 dan 5 mula lah nak berpuasa di bulan ramadhan... puasa ganti belum complete lagi ni... baru mula kemarin... lagi 5 hari kena ganti.... insyaAllah...


Thursday, February 2, 2017

KisaH Lawatan MAHA 2016/MASMED UiTM Shah Alam

Assalam...

Salam Jumaat di awal bulan February 2017... 
kejap jer dah masuk bulan ke dua tahun 2017... 
cepat betoi masa berlalu... huhuuuu.... 
menangis lah lagu mana pun masa akan tetap berlalu jugak... 
cuma doakan kita semua dan keluarga di lindungi dan di berikan kesihatan yang baik2 selalu...
aamiin... 

Okeh... baru sempat nak update kisah basi akak.... 
kisah tahun lepas... hehe... 
macam tu lah kalau sibuk sampai x sempat tengah blog sendiri dan blog kawan2... 

Hari ni sebelum akak balik rehat panjang di hari jumaat ni.... 
akak nak citer pasal lawatan ke MAHA 2016 dan bend-marking ke  Masmed UITM Shah Alam pada 8 dan 9/12/2016.. 
sejak join Unit Keusahawanan PSP ni akak busy sikit... 
kena buat persediaan bengkel/seminar/program keusahawanan/lawatan/bend marking dan lain2... penat akak tau...:p

pada 8/12 akak ke MAHA 2016 dulu...kebetulan akak 1st time jejak kaki ke MAHA ni... MAHA adalah acara 2 tahun sekali... pergi ke sana bersama 8 rakan2 sekerja dan 10 pelajar... tujuan ke MAHA ada unutk dekatkan pelajar2 kepada usahawan... timbulkan minat mereka ke arah perniagaan...

9/12 pulak kami adakan bend marking ke MASMED UiTM Shah Alam... ke MASMED untuk menimba ilmu mengenai penyediaan dokumen dan program2 keusahawanan yang telah di lakukan oleh MASMED UiTM.... sambil2 itu pelajar2 juga dapat menimba ilmu keusahawanan di sana.. 

Malaslah nak citer panjang2 korang pun x nak baca kan... hahaaa..





 Sempat akak dan geng posing di MAHA 2016... 
Luas sangat nak ronda2 pun... 
nasib baik pakai seliper...
hahaaa


Balik je ronda MAHA kami terus checkin hotel..
kami menginap di Sunnah Kekabu Hotel...
unik sangat hotel ni... 
katil semua kayu...
siap double decker lagi...
lain dari yang lain...
suasana macam di kampung gitu...haha



katil atas.. 

 Ehehhh.. sempat posing lagi tu sebelum check out...haha

 Tangga yg akak duduk tu jalan naik ke katil atas.. 
memang sukalah kalau bawa anak2 menginap di situ... 
naik tangga turun tangga..kihkih
 

Cara bersarapan pagi pun sangat unik... 
sarapan di bawa ke bilik... 
dihidangkan dalam mangkuk tingkat... 
sebijik macam menu di kampung... 
sedap pulak tu....


 Posing dulu di lobby sebelum keluar...hahaa



 Akhir sekali ke MASMED UiTM Shah Alam...
sempat lah akak ambil gambar sesi taklimat dari pihak MASMED..



 sesi bergambar beramai2...

 nantikan citer2 lain dari akak ye....:(

Note: mcm blurrr sikit lah nak update blog sekarang nih.... skema semacam jer kan.... korang jangan kecam akak ye....huhuuu
Related Posts with Thumbnails