Followers

Tuesday, February 27, 2018

Konvoi ke Thailand (Misi Jejak Kasih).....

Assalam...

Cuti Chinese New Year lepas akak sekeluarga, Mak Abah  dan keluarga adik berkonvoi ke sebahagian Selatan Thailand.. 
Masuk ikut sempadan Malaysia-Thailand = Pengkalan Hulu Malaysia - Betong Thailand...
Berkonvoi ke Betong - Yala - Patanni - Hatyai - Sadoa - Danok... 
Kami keluar ikut sempadan Malaysia - Thailand = Danok - Bukit Kayu Hitam..

Tujuan utama ke Thailand adalah untuk melawat Saudara-Mara akak... 
Bawa Mak dan Abah akak berjumpa saudara di sana...
Sepupu sepapat, mak dan tok saudara yang masih ada di sana...
Kebetulan akak dan adik beradik pun belum pernah jumpa mereka...
Kami dapat juga jejak rumah saudara mara di sana...
Itupun belum abis semua kami singgah..
Tak sempat... sebab pergi 2 hari ja...
Kalau tak memang susah nak jumpa saudara di sana..
susah jugak nak pergi Thailand tu..
banyak prosedur kalau nak bawa masuk kereta ke sana..
kami semua masuk ke sana menggunakan Border Pass.. 
akak dan keluarga semua orang kedah..
x payah guna passport bagai...
hahaa...

Abis serba sedikit melawat dapat lah kami ronda2 tempat yang best di sana..
tapi x dapat singgah semua...
rushing nak balik Malaysia...
Kena keluar sempadan sebelum pukul 12 malam...
prosedur di Emigresen macam tu...

Memang x puas rasanya ronda2 di sana...
plan adik beradik nak ke sana lagi...
insyaAllah...:)

sedikit gambar2 yang sempat snap semasa di sana...


Floating Market di Hatyai... 

 Otw balik singgah pantai jap...
nama pantai lupa dah...
:)



sempat la kami semua merasa makanan Thai.. 
ada macam2 lagi.. 
nama menu usah di tanya akak tak tahu...haha


Kami sempat ke 5 buah rumah saudara di sana..
ambik gambar buat kenang-kenangan..
insyaAllah ada rezeki dan panjang umur kita berjumpa lagi...


itu jer kisah konvoi akak ke Thailand...
Next plan nak pi lagi...
haha

Bye2..

 
    

7 comments:

  1. Alhamdulillah...semoga silaturrahim tidak terputus selamanya...

    ReplyDelete
  2. Ohhh bagus ni mengeratkan silaturahim.... dapat pahala tu.
    Saya sendiri pun belum sampai ke Thailand ni walaupun katanya tak payah naik flight pun boleh sampai

    Oh ada gerai atas sampan jugak ek

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails