Followers

Monday, November 21, 2011

aksi akak masa tgk bola... wakakaka..

Assalamualaikum...

Tahniah buat Harimau Malaysia... emas dalam genggaman.... rakyat Malaysia sangat berbangga dengan skuad bola sepak negara kita... semalam akak tidur kul 12 lebih tau... tunggu sampai abis ceter bola sepak tu... awal tu akak n abang pegi antar Adam tusyen dulu.. so ambik kesempatan tgk bola kat restoran nasi kandar Nashmir... mak oiii ramainya umat manusia... fully booked kat dlm n luar restoran.... kat restoran tu ada skrin ala2 wayang sebab tu la ramai....hehe... masa sampai tu bola dah main... indonesia dah 1 gol masa tu... agak x der mood nak tgk la masa tu... ronda2 kat gerai uptown dekat2 tu dulu... so bila patah balik tgk di skrin besar tu tiba2 gol malaysia pun masuk... boleh tau akak melompat sambil tepuk tangan masa tu.... abang x melompat pun... kihkih... nasib baik org x perasan akak melompat sebab boleh dikatakan semua melompat sambil tepuk tangan masa tu... excited kan.... 2nd half akak balik tgk di rumah jer... kat umah lak asyik dengar jiran sana sini menjerit-jerit.... klu nak gol jer jerit semua... x kira lelaki atau perempuan... haha... itu la penangan permainan bola sepak semalam...

bawah ni akak ada copy berita dari Kompas.com... cerkorang baca... ada yang faham ada yang tak faham... hehe...

Indonesia Kalah dalam Adu Penalti



Ekspresi kiper Tim U-23 Indonesia setelah gagal mengantisipasi tembakan penalti kapten Malaysia, Bakhtiar Baddrol, pada babak adu penalti final Sea Games XXVI, di Gelora Bung Karno, Senin (21/11/2011). Indonesia kalah 3-4 dalam adu penalti ini.
JAKARTA, KOMPAS.com — Indonesia kalah dari Malaysia dalam adu penalti pertandingan final cabang sepak bola SEA Games XXVI, di Gelora Bung Karno, Senin (21/11/2011). Adu penalti dilakukan setelah kedua kubu bermain imbang 1-1 sampai akhir babak normal.
Indonesia unggul lebih dulu lewat gol Gunawan Dwi Cahyo pada menit kedua. Dari tengah kotak penalti, ia menanduk bola hasil sepak pojok Okto Maniani, dan bola masuk ke sudut kanan atas gawang Che Mat Khairul Fahmi.
Malaysia menyamakan kedudukan pada menit ke-35 melalui gol Omar Mohamad Asrarudin. Sambil menjatuhkan diri, ia menanduk umpan silang Bakhtiar Baddrol. Bola masuk ke sudut kanan bawah gawang Kurnia Meiga.
Indonesia sempat dominan dan agresif pada awal-awal pertandingan. Setelah lepas dari tekanan Malaysia, Indonesia menciptakan dua peluang emas melalui Andik Vermansyah dan Titus Bonai pada menit kedua. Kedua usaha itu dikandaskan kiper Che Mat Khairul Fahmi.
Selepas gol Gunawan, permainan berubah. Malaysia berusaha mengendalikan permainan dengan penguasaan bola dan Indonesia kesulitan merebut bola dan membangun koordinasi permainan yang rapi.
Hasilnya, selain kesulitan menciptakan peluang, Indonesia juga beberapa kali terancam. Pada menit ke-12, misalnya, Omar Mohamad Asrarudin menyundul bola secara akurat dari tengah kotak penalti, tetapi bisa diblok oleh Kurnia Meiga.
Setelah gol Titus Bonai pada menit ke-17 dianulir karena dinilai off-side, Malaysia melepaskan tiga tembakan, yang semuanya mentah membentur pagar betis Indonesia.
Indonesia mencoba keluar dari tekanan. Namun, akibat umpan yang tidak akurat dan kurangnya kemampuan merebut bola, usaha Indonesia tak menyusahkan Malaysia.
Di tengah kesulitan Indonesia membangun soliditas, Malaysia mencuri gol penyama kedudukan. Saat itu, bola sundulan Omar melewati dua pemain Indonesia, sebelum masuk ke gawang Kurnia Meiga.
Pada menit ke-47, Indonesia menciptakan ancaman berupa tendangan bebas Egi Melgiansyah langsung ke gawang lawan. Namun, tembakannya bisa ditangkap Fahmi.
Malaysia membalas itu dengan tembakan Fakri dan Irfan pada menit ke-55, yang semuanya bisa dikandaskan Meiga.
Peluang emas kembali didapat Indonesia pada menit ke-60. Setelah mengontrol umpan Tibo dengan dada, Wanggai berusaha menembakkan bola. Namun, gerakannya kalah cepat dari Fahmi.
Setelah tembakan Wanggai pada menit ke-65 meleset dari sasaran, tak ada peluang berarti sampai Bakhtiar Baddrol mengeksekusi tendangan bebas langsung ke gawang pada menit ke-83. Tembakannya yang mengarah ke sudut kanan bawah gawang bisa diantisipasi Kurnia Meiga.
Kedua kubu terus berusaha mencetak gol kedua. Namun, mereka sama-sama gagal melakukannya, sampai peluit berbunyi panjang.
Pada babak tambahan, Indonesia mampu menekan Malaysia, terutama pada babak tambahan kedua. Setidaknya ada tiga peluang yang diciptakan, tetapi gagal membuahkan gol.
Pada menit ke-100 dan ke-116, misalnya, Tibo dan Ramdani melepaskan tembakan yang bisa ditangkap Fahmi. Pada menit ke-117, Tibo melihat sundulannya melesat ke atas mistar gawang Malaysia.
Adu penalti
1. Tibo: Gol. Bola masuk ke sudut kiri bawah gawang. Fahmi bergerak ke arah yang benar, tetapi kalah cepat dari bola. 1-0
2. Jasuli Mahali: Gol. Bola masuk ke sudut kiri atas gawang. Meiga melakukan gerak antisipasi ke arah kanan. 1-1
3. Gunawan Dwi Cahyo: Gagal. Tembakannya membentur tiang kanan gawang. Fahmi lagi-lagi menebak arah bola dengan benar. 1-1
4. Othman Mohamad Fandi. Gol. Bola masuk ke sudut kanan bawah gawang. Meiga salah menebak arah bola. 1-2
5. Egi Melgiansyah: Gol. Bola masuk ke tengah gawang. Fahmi menjatuhkan diri ke sisi kiri. 2-2
6. Saarani Ahmad Fakri: Gagal, tembakannya ke sudut kiri bawah diblok Meiga. 2-2
7. Abdulrahman: Gol. Tembakannya ke tengah gawang salah dibaca oleh Fahmi yang menjatuhkan diri ke sisi kiri. 3-2
8. Fadhli: Gol. Bola masuk ke sudut kanan atas. 3-3
9. Ferdinand Sinaga: Gagal. Tembakan ke sudut kanan bawah diblok. 3-3
10. Baddrol: Gol. Tembakannya sempat mengenai Meiga sebelum masuk ke gawang. 4-3
Malaysia: 1-Che Mat Khairul Fahmi, 2-Jasuli Mahali, 3-Mohamad Azmi, 4-Mohamad Shas, 13-Saarani Ahmad Fahkri, 6-Omar Mohamad Asrarudin, 7-Fazail Mohamad irfan, 24-Ahmad Mohamad Muslim, 10-Bakhtiar Baddrol, 11-G. Kandasamy Gurusamy, 9-Ambumamee Thamil Arasu.
Cadangan: 20-Roslan Mohamad Izham Tarmizi, 15-Saidin Mohamad Amer, 17-Othman Mohamad Fandi, 21-Mansor Muhamad Nazmi, 28-Yong Kuong Yong, 8-Jusoh Abdul Shukur

15 comments:

  1. hehe..bgitu jugalah lily time malaysia gol..melompat2 sambil menjerit2..Qis tgk jer mummynye ni.. :)

    Alhamdulillah..puashati dapat mengalahkan garuda.. :)

    ReplyDelete
  2. kekuatan itu sesungguhnya bukan terletak pada fizikal semata..alhamdulillah kita berjaya..tahniah kpd rakyat malaysia yg terus berdoa utk kejayaan mereka.

    ReplyDelete
  3. Patutlah saya kat tepi jalan sampai screen pun tak nampak...

    ReplyDelete
  4. tapi suke bila kita menang kan :)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah msia menang. tak ada indon belagak dgn msia :)

    ReplyDelete
  6. Bangga jadi rakyat Malaysia. Terimakasih Harimau Malaya.

    ReplyDelete
  7. samalah kita. memang menjerit melompat la masa Asra jaringkan gol penyamaan tu. semangat dah naik balik. thanks skuad Harimau Muda. i'm a proud Malaysian.

    ReplyDelete
  8. Alin tengok kat umah je kak..tapi riuh cam 10 org..hehehe

    ReplyDelete
  9. tgk bola sampai tertidur depan tv bersama anak2...hehe

    ReplyDelete
  10. tgk kat mane bolaa tuu ~ :3

    http://gegataljari.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. wah kemain akak..same melompat menjerit yeak....same laa ngan lieya kak...sampai dayyan pun pelik tgk maknye ni hah wakakaakakakakaka...

    tapi mmg kecut perut laa tgk bola kelmarin......mmg sipi2 dah tuuu...

    ReplyDelete
  12. berdebar giler tgk penalti hari tu...

    ReplyDelete
  13. sukan bola sepak menyatukan
    rakyat malaysia..bangga sgt :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails