Hari ini saya bersiaran dari rumah... sebab saya bercuti sedikit panjang hari ni sambung hari malaysia campur sabtu n ahad jadik ler 4 hari...hehe...
Saja jer lepas makan tengah hari tadi kepala dok memikir buah kurma yang masih ada lagi dalam peti ais tu... buah kurma bulan ramadan lepas belum habis di makan... tak beli pun buah tu... pemberian dari ofis jer... ada dua bekas... timbul idea nak wat kek buah kurma... cari punya cari kat internet jumpa la resepi yang memang sempoi n simple jer... tak yah beli bahan2 lagi... sebab semua ada di dapur....hehe... memang nak yg mudah jer kannn.... kihkih... kek yang susah2 saya tak reti buat... ni kira senang sgt2... hasilnya memang terbaikkk...hehe... angkat bakul sendiri le....
hasil pertama kali saya buat nihhh... kek buah kuma....
buah kurma... kena buang biji... masuk kan dlm cawan untuk mudah kita menyukatnya... ikut resepi pun mcm tu.... |
sebelum di bakar... |
sesudah di bakar... |
sudah dipotang siap untuk di makan... |
KEK BUAH KURMA
Bahan2nya...
1 cawan buah kurma - buang biji
1/2 cawan gula pasir
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak masak
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil asen vanilla
Cara buatnya...
Blender telur dgn gula hingga kembang...kemudian masukkan asen vanilla dan seterusnya masukkan buah kurma... blen hingga hancur buah kurma tu...
dalam bekas yang lain... ayakkan tepung gandum dgn soda + baking powder...
masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam bekas tepung yang di ayak tadi....
seterusnya masukkan minyak masak.. kacau hingga sebati....
tuang dalan loyang yang digriskan dgn mentega...
bakar pada suhu 150 darjah hingga masak.... lebih kurang 50 minit...
selamat mencube yerrr....
harus cuba nie kak...sbb kak umah atie pun banyak lagi kurma tue...orang bagi.....nak try la....
ReplyDeleteatei: haruss cuba dikk... sonang sgttt... hehe
ReplyDeleteassalam..shedapnyer..
ReplyDeletenk2 jgk...huhu
sedap dan berkhasiat! Selamat Hari Raya dari E-na Lovely Kitchen.
ReplyDeletesedara saya suker buat air kurma sendiri
ReplyDeletesaya tak pernah rasa
FUH KAK...mesti harum semerbak wangi bile dah masakkan....mesti manis2 buah gitu kek ni kan kak....lieya selalu buat cekodok kurma jek....lepas ni kalo ade kurma lebih leh buat kek plak...dah salin pun resepi akak ni....
ReplyDeletethankz berkongsi,,resepi menarik ni :)
ReplyDeletebuah kurma byk khasiat..harus try ni hihi :)
ReplyDeletewah2 menarik nie dik .. leh cuba nanti :)
ReplyDeletenampak senang sangat.. nk cubalah lpas ni
ReplyDeletewah!cam sedap je! -_- ermmm~
ReplyDeletesdpnya tgk
ReplyDelete