Followers

Tuesday, August 24, 2010

Cucur Badak...

Salam ramadan..

Pening jugak klu memikir nak buat kuih apa untuk ber buka yer.. sajer tak nak beli kt param sbb ingat nak buat br feel sikit..hihi.. pikir punya pikir dtg idea nak buat cucur badak.. lagi pun cucur ni kegemaran my hubby.. kena buat ni... bila check kt internet ada respi nya.. bila tengok mcm mudah jer.. so petang jumaat balik keja terus ajak my hubby pegi pasar malam.. nak beli ubi keledek.. kt respi nak ubi keledek kaler merah tapi cari2 tak der yd ada ubi kaler putih jer.. ubi putih pun boleh la.. semngat nak buat punya pasal tak kira ubi punya.. so hari sabtu berjalan la projek buat cucur badak... mula ubi tu di rebus samapai empuk sbb nak lenyek... ubi yg dah di lenyek tadi dan masukkan tepung gandum dan uli sampai jadi doh boleh dibentuk menjadi bulat.. inti pulak tumbuk cili kering atau cili padi bersama udang kering serta kelapa parut.. masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa klu nak serbuk perasa sket.. semua tu masak dalam kuali tanpa guna minyak sehingga menjadi kering sedikit.. siap jer buat ambik doh tadi buat bulat dan tekan jadi lubang besar kt tengah dan masuk kan intinya.. buat sampai jadi bulat dan tekan jadi leper sikit.. klu nak bulat pun tak per...(harap faham ok.. tak pandai sgt nak bgtau respi ni..)so jadi la Cucur Badak yg tak seberapa ni..

Harap maklum ini percubaan pertama saya..hihi..



Cucur badak yg belum di goreng....


Siap dah Cucur badak ni..

9 comments:

  1. wahh...nmpk sedap je..pg2 dh tgk mknn..tergoda iman...

    ReplyDelete
  2. try buat la Dhia.. sedappp..hehe

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah..t sy try..sy ni bkn reti masak pun.. ngee..

    ReplyDelete
  4. sedapnya...seronok kan buah kuih dgn air tangan sendiri

    ReplyDelete
  5. yerlah...ciklinn pun dah tak tau nak masak apa utk berbuka.... lehlah buat cucur badak hujung minggu ni... bawak balik kg...

    ReplyDelete
  6. Saya mmg suka cucur badak.especially yg banyak ubi
    but never try pun...ihikkk
    beli ajer

    ReplyDelete
  7. wah rajinye.....lieya pun suke cucur badak nie...tapi tu laa, tak reti nak buat inti kelape tu.....hehehehe....nampak menarik n sedap air tangan normi nie....kalo berjiran dpt rase sebijik due agaknye heheheeh

    kalo ade keledek lebih...kuih cek mek molek pun syok gak buat...lagi sonang heheheeh

    ReplyDelete
  8. malu lak saya.. cubaan pertama pulak tu..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails