Followers

Thursday, January 26, 2012

Sekadar berkongsi…..

KELEBIHAN BERSEDEKAH

“Dan belanjakanlah ( dermakanlah ) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum sampai ajal maut seseorang dari kamu, ( kalau tidak ) maka ia ( pada saat itu ) akan merayu dengan berkata : Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya jika Engkau lambatkan kedatangan ajalku sekejap lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang yang soleh” ( Al-Munafiquun : 10 )

HURAIAN
Sedekah berasal dari kata shadaqa yang bererti benar. Orang yang suka bersedekah adalah orang yang benar pengakuan imannya. Menurut terminologi syariat, pengertian sedekah sama dengan pengertian infaq iaitu mengeluarkan sebahagian dari harta untuk suatu kepentingan yang diperintahkan Islam.
Namun begitu, sedekah memberi maksud yang lebih luas daripada infaq kerana infaq hanya berkaitan dengan material, manakala sedekah merangkumi material dan non-material.
Walaupun kebanyakan kalimah sedekah yang disebut dalam Al-Quran membawa maksud berzakat, namun perkara yang diperhatikan adalah bahawa, jika seseorang itu telah berzakat tetapi masih mempunyai kelebihan harta, sangat dianjurkan untuk berinfaq dan bersedekah.
Selain daripada sedekah wajib, umat Islam digalakkan memberi sedekah sunat sebagai tanda kesyukuran akan nikmat yang dikurniakan Allah terutamanya nikmat Islam.

PERBANDINGAN SEDEKAH MENURUT AL-QURAN
"Bandingan pemberian orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, sama seperti sebiji benih yang tumbuh mengeluarkan tujuh tangkai, setiap tangkai itu mengandungi 100 biji. Dan ingatlah, Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas ( rahmatNya ) lagi meliputi ilmu pengetahuanNya". ( Al-Baqarah : 261 )

DIPANJANGKAN UMUR & MENCEGAH AJAL YANG BURUK
Maksud sabda Rasulullah saw : "Sesungguhnya sedekah seseorang muslim itu memanjangkan umur dan mencegah dari mati dalam keadaan buruk dan Allah Taala pula menghapuskan sikap sombong dan membangga diri si penderma dengan sebab sedekahnya" ( H.R. Tabrani )

MENOLAK BALA BENCANA
Maksud sabda Nabi saw : "Segeralah kamu bersedekah, kerana bala bencana itu tidak dapat melangkahi sedekah" ( H.R Al-Baihaqi )

SELAGI PELUANG MASIH ADA
Dari Abu Hurairah r.a katanya : Seorang lelaki menghadap Rasulullah saw lalu bertanya : Wahai Rasulullah! Sedekah mana satu yang lebih besar ? Nabi saw menjawab : Engkau bersedekah ketika sihat dan sangat sayangkan hartamu; ketika engkau takutkan kepapaan dan berharap hendakkan kaya-raya. Janganlah engkau bertangguh untuk bersedekah, sehingga apabila nyawa sampai ke kerongkong, barulah engkau berkata : Aku mahu bersedekah untuk si anu.. sekian untuk si anu dan sekian lagi untuk si anu ( H.R Al-Bukhari )

12 comments:

 1. thanks for sharing! moga amalan kita diterima olehNya..amin

  ReplyDelete
 2. semoga segala amalan dan ibadah kita diterimaNya....amin...

  ReplyDelete
 3. sharing is caring..hehe salam kenal kak =)semoga kita dlindungi olehNYA

  ReplyDelete
 4. Bagus entri ni, oh ya sebelum lupa semoga abah sembuh

  ReplyDelete
 5. saya selalu berangan nak jadi kaya pastu nak bersedekah byk2. tolong org susah..heheh baguskan sy..hikhik

  ReplyDelete
 6. Sebab itulah org kaya yg rajin bersedekah selalu panjang umurnya. Beruntung ada peluang utk memeberi sedekah berbanding yg tidak mampu. Namun sedikit yg diberi tetap menjadi saham di akhirat kelak...

  ReplyDelete
 7. ada banyak duit pun tapi tak sedekah tak guna juga kan.. best entry nie :)

  ReplyDelete
 8. bermanfaat kak..same2 kite beramal sedekah

  ReplyDelete
 9. mari kita sama-sama amalkan ye! :)

  ReplyDelete
 10. tkasih dikk
  perkongsian yg hebat ..
  insyaallah akan kita jadikan amalan bersama ;)

  ReplyDelete
 11. terima kasih berkongsi kak....

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails