Followers

Wednesday, November 11, 2015

Percutian 4Hari 4Malam di kampung..

Assalamualikum...

Percutian la sangatkan.... itulah penangan sebab lama tak balik kampung.... hampir sebulan lebih tak jengah kampung selepas balik beraya aidiladha.... haha... rindu sangatkan..... sibuk dgn sekolah anak2... anak2 exam lagi... masalah jerebu lagi...ehehhh apa kaitannya dgn jerebu nak balik kampung kan....heheee

Sempena raya depavali so akak ambik cuti tambahan hari isnin dapatla 4 hari bercuti.... hari jumaat petang selepas balik kerja balik kampung terus.... sampai pun dah hampir maghrib....

Sampai je kampung port persinggahan mesti di pekan Pendang dulu...  cari makanan feveret masing2... selalunya akak tapaw bawa balik makan bersama2 mak dan abah di kampung..... macam2 ada menu... laksam..laksa..keteaw kerang..sate... nasi lemak....


**Hari pertama sabtu akak balik rumah mak abah akak.... so bermulalah acara memerap mak nak makan itu ini untuk makan tengahari...akak selalu macam tu.... rindu mak masak.... air tangan mak kita semua kan tersedap di dunia.... bersyukur kita yang masih ada mak....huhuuu...

Meh korang tengok jer la atas meja makan macam2 menu ada....bertuah punya anak....haaha

menu dari kiri.. sayur rebus perut.. kerabu daum selom campur pucuk janggus... air asam... sambal belacan... ikan bakar sumbat sambal nyiok... ayam goreng ala tandori...ikan kering dan gulai pucuk Juaq....
makan sampai ayaq hidung meleleh la....hahaaa

Petang tu pulak akak order 2 biji pizza dari adik akak untuk minum petang.... adik buat extra roti cheese kami semua... memang sangat sedap pizza homemade adik akak.... wajib order kalau balik kampung....kejap jer licin kena serbu...hahaaa...

** Hari kedua Ahad akak balik rumah mertua pulak... akak dengan suami kampung sebelah menyebelah jer.... so kena lah bahagi adil... sehari rumah akak...sehari lagi rumah suami.... haha.... untung jugak kahwin jiran orang dekat ni.... balik kampung dapat merasa kedua2nya sekali...... hehe

Pagi Ahad tu bawa mertua ke pekan pendang beli barang dan langsung lah kami ke kedai makan feveret dan wajib singgah kalau time balik kampung... kedai makan ais kacang salji dan bihun sup.... glamer kedai ni....


Ais kacang Salji... sehalus salji aisnya...best sangat makan time panas2....

Bihun sup sedap...

Di rumah mertua akak macam biasa la segan nak ambik gambar bagai.... cuma petang selasa sebelum balik ke penang akak dan suami bersama mak metua akak buat projek bubur Asyura.... gambar pun ambik dari wassup suami untuk update di FB...haha


**Hari Isnin dan selasa tidor rumah akak sendiri.... rumah yang akak beli dekat dengan kampung akak....bukan rumah kampung tapi rumah taman..... comel jer rumah akak ni....15 minit je perjalanan ke rumah mak abah akak..... belum pun buat apa renovate... sekali sekala balik tidor dan lepak2 kat situ.... insyaAllah kalau ada rezeki nanti akak nak balik duduk di kampung .... dekat dengan mak abah dan adik beradik lain.... Aamiin...:)




Baru lepas hujan....masing2 bersiap nak bermain badminton... 
riadah petang sambil tengok pemandangan di kawasan taman....hehe


Note: cuti sekolah hampir tiba tak lama lagi.... seronok anak2 bercuti panjang... mak pak pun turut gembira.... yang pastinya jemputan makan nasi minyak berkunjung tiba.... hahaa

14 comments:

  1. nmpk sedap kak mie. tp pucuk juaq tu pucuk apa?

    ReplyDelete
  2. Itu dia nikmat balik kampung. Apa lagi dapat serampang dua mata
    Sambil ziarah keluarga disayang, makanan terhidang buat mata buntang tak kelip - kakak tengok satu-atu pinggan tau Nomie. Kecur juga dibuatnya hihi.... Pucuk Juak tu macam mana Nomie? teringin pulak kakak nak rasa sebab tak tahu. Mungkin nama tak sama tak tahulah..

    ReplyDelete
  3. PERCUTIAN DI KMPUNG ADALAH PALING BEST & AWESOME...
    nikmatnya semua masakan tu

    ReplyDelete
  4. memang sedap makan kat umah mak sendiri kn kak...eh!..eH!..boleh singgah rumah baru nnt...kekekeke

    ReplyDelete
  5. memang sedap makan kat umah mak sendiri kn kak...eh!..eH!..boleh singgah rumah baru nnt...kekekeke

    ReplyDelete
  6. air kacang salji ni kat belah mana ye??dekat tak dengan tapak bazar ramadhan tu?nk try pi la nanti..

    ReplyDelete
  7. wow. salam ukhwah dari kak ana, nampak makanan menu kampung yang amat menyelerakan sekali :)

    ReplyDelete
  8. Salam kenal Mie..

    Sedap sungguh masakan air tangan mak tu kan..
    Rindu pulak akak dgn air tangan arwah mak akak.. :(
    Elok lah tu masa kedua org tua kita hidup kita menziarahi mereka..
    Akak sekarang menumpang kasih pada mertua jer lah..
    Cucur air liur akak tengok ABC salju tu.. Nampak sangat kesedapannya.. :)

    Akak follow #1367 jemputlah ke blog kecik akak ye :)

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. Walaupun dah tengok tetap terliur juga bila mata terpandang hidangan ini Nomie:)

    ReplyDelete
  11. ya Rabbi...sedap semua masakan tu kak oiiii...

    saya pulak mmg jenis selamba...
    balik rumah mertua pun kalau rasa nak amek gambar makanan, saya snap je la...
    ada satu hari tu, sampai mak mertua saya sound...
    eh ida ni, telur dadar pun nak amek gambar?
    hahaha..kan dah kena....
    sentappppp...

    ReplyDelete
  12. Seronoknya suasana kampung. Lagi seronok dapat rasa masakan mak. Rindu pula masakan arwah mak.

    ReplyDelete
  13. wow masakan kampung.. osem tu tambah nasi banyak kali =)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails