Followers

Tuesday, April 5, 2011

Bingka pisang pulakkk...

Assalamualaikum...

Baru jer abis n3 bubur kacang doyan.. timbul lak bingka pisang (klu utara di panggil pengat pisang yang dikukus) tapi kali ni di bakar... tengah mood rajin masak ni... kebetulan pisang yang bawa dari kampung banyak.. apalagi terus cari resepi di internet... cari punya cari dapat resepi Bingka Pisang... menarik ni... bahan semua ada di dapur...mudah jer.. maka jadilah bentuk bingka pisang saya begini rupa... sedap tau dapat pujian dari kengkawan... hehe...






Kongsi resepi bingka pisang...

Bingka Pisang
Bahan2
1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar..
1 cwn tepung gandum*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..

4 comments:

  1. wah wah wah...sedapnye kak oiiii...lieya suke gak bingka ni, lagi2 part tepi yg garing hitam tu....org mkn isi, lieya plak suke part tepi2 tu kikikiki.....

    ReplyDelete
  2. Lieya: betul sedap.. klu mkn nak lagi ni.. kerak tu pun habis tau...
    cuba la.. akak ada kasi resepi tu... kihkih..

    ReplyDelete
  3. tak pernah try buat bingka pisang lagi..

    tq sharing resepi

    ReplyDelete
  4. mcm senang jer
    nk tryla bila free kelak
    (ntah bila free) hehehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails