Followers

Sunday, March 21, 2010

My favourite kari..

Dalam byk2 jenis kari paling aku suka Kari kepla ikan.. tarak kira jenis ikan apa sume sedap.. tp suka yg saiz besar.. sabtu lepas aku masak kari kepla ikan.. org utara cam kedah panggil gulai.. masak kari kepla ikan ni kira favourite my hubby dan aku la.. klu machting ngan ikan gelama masam ada sambal belacan bersama2 ulam ulaman kira best punyalah.. aku belaja buat kari ni mestila dr mak kan.. sapa lg klu bukan chef kita masa anak dara dulu.. TQ mak klu tidak tak jadilah kari kepla ikan ku.. apapun layan jer hasilnya.. cuba jgn tak cuba buat ok..


Kari kepla Ikan...

Ini recepi kari kepla ikan .. the very simple..

2 ketul kepala ikan (jenis ikan ikut suka..)
1 bungkus Serbuk kari (tak kira cap apa pun janji sedap ok klu nak pedas lg tambah 1/2 lg ok..)
Santan kelapa (ikut suka klu tak mau pekat sgt taruk sket jer)
3 ulas bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
sedikit daun kari
2 keping asam jawa bersaiz sederhana
herba campur (selalunya org msk kari guna herba campur utk bg naik baunya)
kacang bendi (5 batang)
Cili padi (5 biji - tak payah potong terus masuk kedlm kari jer)

Cara buatnya: Tumiskan bawang merah, bawang putih, herba campur dan daun kari hingga kekuningan.. masukkan serbuk rempah kari dan asam keping dan kacau smpai mesra.. dah naik minyak sket masukkan kepla ikan dan santan kelapa.. masukkan bendi dan cili padi.. api jgn terlalu besar.. masukkan sedikit garam dan yg nak masukkan serbuk perasa silakan... tunggu sampai kari masak dan naik minyak baru boleh dihidangkan...

2 comments:

  1. hmmm terliur menengok nya..ada resepi tak kak? share2 la kat sini

    ReplyDelete
  2. dayung, akak dah kasi recepi.. cuba yer klu tak sedap jgn putus asa yer... haha

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails