Followers

Wednesday, January 18, 2017

Pengalaman naik kapal Star Cruise Virgo...........

Assalamualaikum...

Sebelum up kisah naik kapal besar... tarik nafas dulu.... baru ada kesempatan akak nak story mory di blog kesayangan akak nih.... buzy ngadap blog unit kt ofis je.. mana aci...huhuu

Sebelum menjadi kenangan dalam memori akak ni... biarlah akak masukkan dalam blog sesiap... biarlah di abadikan di sini.. biar anak2 akak tgk bila besar nanti... itupun kalau anak2 tahulah mama dia orang ada blog suam2 kuku..kihkih... (jangan buat main ok cik abang akak kadang2 tu skodeng jugak blog akak nih).. hahaa.. lepas tu siap perli lah lagi....:p

Pada 19 - 20/11/2016 akak dan geng ofis dapat peluang naik Kapal Star cruise Virgo sehari semalam dengan fully sponser dari Puspanita ofis akak di bawah Pelayaran Islamik oleh agen Qalif Travel ....  wahhhh... pengalaman yang sukar dilupakan.... seronok.. teruja... kagum... berdebar... takut... risau... macam perasaan yang ada... ye lah kan... naik kapal besar nih lain rasanya.... semasa nak belayar tu macam2 difikirkan... perasaan takut dilautan tu lain sikit... di daratan keadaan nya lain... korang boleh bayangkan sendiri.... hehee.. kita putus semua komunikasi dengan keluarga di daratan... korang bayangkan... nak wassup... nak call x boleh... alhamdulillah semuanya ok... gambar banyak sangat... mana satu nak masukkan pun x tahu lah...korang layan jer ada yang kelabu asap...hehe


 Bertolak dari ofis naik bas... rombongan bersama big boss... kami dekat dari seberang je...

sampai di Swetteham Port.... masa ni  dah teruja tengok kapal di sana...

sempat posing dulu berlatarbelakangkan kapal...  

Posing ramai2.. nampak tu big boss kami depan pegang banner...

bersama geng Ofis Sarah.. merangkap room mate atas kapal nanti... 
masa ni kami dah nak naik kapal... sempat henti posing dulu...
mulah acara posing sana sini atas kapal...
mujur akak bawa monopod anak.. haha





Lepas check in dalam kapal lebih kurang  pukul 5 lepas sembahyang asar masa untuk makan.. makanan malam itu sangat banyak... macam2 ada... nak snap foto pun tak boleh dah...
 perut lapo...
berulang-ulang makan..hehee





lepas makan naik bilik sembahyang maghrib... masa ni kapal dah berlayar di tengah laut... tak berapa pasti di mana berada.. sebab malam x nampak... gelap gelita sekeling alam... hahaaaa... masa ni kecut perut semua ada... tambah2 lagi tengok fon tak der connection...huhuuu..

Pukul 9 malam kami ada reheasel tentang keselamatan berada di atas kapal... semua penumpang kapal di kehendaki memakai jaket keselamatan dari bilik masing2 dan berkumpul di tempat yang ditentukan oleh anak kapal sekiranya berlaku perkara2 yang tidak dingini di lautan.. lepas tu berkumpul di luar kapal dan di kawasan terdapatnya boat2 penyelamat... masa ni akak teringat cerita Titanic tu... huhuuuuu.... terbayang macam2 tau.... kapal karam ke.. laut bergelora ke... huhuuuu... 

Habis je reheasel malam itu di adakan majlis ceramah bersama ustaz.. terlupa pulak nama ustaz tu.. selain tu ada persembahan dari Heliza Helmi dan adiknya.... berkumpul lah kami di tengah kapal sambil menikmati angin lautan luas... sejuk atas kapal... angin kuat.... cuaca nak hujan sebenarnya time tu... lepas abis jer majlis hujan turun lebat...




Pukul 12 malam baru akak dgn kawan2 masuk tido.. rugi kalau naik kapal rehat jer dalam bilik... baik ronda2 atas kapal sambil ambik gambar... banyak sebenarnya gambar2 yang sempat ambik... fon sendiri dan fon kawan pun sama banyak... dapat pulak kawan yang suka bergambar...hahaaa

Time ni sempat posing di dalam bilik... 
pukul 4.50pagi bangun nak ke majlis qiamulai... 
beramai2 kami sembahyang dan mendengar ceramah dari ustaz... 



semua gambar di bawah ni hari keesokannya... 
sarapan ramai2... 
menu pun banyak...
x ambik gambar pun...hehe

abis sarapan...
mulalah acara kami ronda2 atas kapal lagi....
posing sana sini... 
jangan korang muntah tengok yer... hahaa




 
lorong ke bilik2..













sempat jugak berposing dengan Heliza... 
ramai sangat nak bergambar dgn heliza... akak selit2 jer.. haha



Pemandangan dari atas kapal... best.. 
terasa tak puas nak kapal sehari semalam jer...





Masa ni dah hampir sampai ke penang... 
terus rasa leganya hati nampak daratan.... terbayang wajah anak2 dan suami... hahaa..
Sebahagian dari ahli rombongan naik kapal Star Cruise Virgo bergambar kenangan bersama Tuan Pengarah..



layan jugak lukisan 3D di atas kapal.. kihkih...



Tamat lah kisah pelayaran akak sehari semalam di atas kapa besar... 
pengalaman yang tidak dapat dilupakan...
kalau ada rezeki dapat naik kapal dengan family akak pulak... 
insyaAllah...


 Note: tahun 2017 ni time rehat je akak sibuk ambil anak2 dari sekolah... pukul 1 ambil Allyssa dari tabika (mujurlah tabika dalam tempat kerja)... lepas tu antar ke rumah pengasuh.. pukul 2 ambik Arfan dari sekolah (dekat dengan ofis 5 minit gitu)... antar ke rumah pengasuh (mujur dekat dgn sekolah)... pukul 2.15 masuk ofis... hahaa..







8 comments:

  1. kalau diingat-ingatkan takut, memang ler takut nak belayar kan kak. Tapi kan seronokkkk sebenarnya naik cruise ni. pengalaman tu, bukan senang nak cari! dapat jumpa artis lagi. kalau saya pun teringin jugak nak naik...

    ReplyDelete
  2. Peluang yang mungkin hanya sekali datang, kan? Pastinya teruja dan sangat menggembirakan... :)

    ReplyDelete
  3. bestnya..nanti kami nak intai2 gak pakej murah2..dah alang2 duk Penang ni kena try la sekali kann

    ReplyDelete
  4. Kakak tak pernah rasa tau Nomie
    Teringin sangat. Kalau kat radio IKIMfm tu ada juga diiklankan siapa yg nak ikut tapi kakak tak pernah lagi.

    Nampak seronok sangat - pengisian perjalanan pun bagus.

    ReplyDelete
  5. akak pernah naik sekali..dari Penang ke Lnagkawi..tp dah lama dah..seronok..

    ReplyDelete
  6. besarnya. teringin nak naik cruise jgak. macam best ja.

    ReplyDelete
  7. bestnya..nmpk mewah..
    comey sgt heliza..kecik je dia

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails