Followers

Thursday, February 18, 2016

Naik Gunung Jerai....

assalamualaikum...

Februari x dak entry lagi... kata nak rajin update blog kennnn.... heheee...janji tingggal janji la.... :p
Sebelum munculnya bulan mac baik buat2 rajin cerita pasal pegi jalan naik Gunung Jerai masa cuti Chinese New Year baru2 ni....

Plan nak naik gunung jerai lama dah... cuma masa x mengizinkan lagi.... balik kampung dok nampak jer gunung jerai melambai2... hehee.... kata orang kedah mestila nak merasa jugak naik puncak gunung jerai kan.... akhirnya dapat jugak naik ke sana....

Cara naik ke puncak gunung jerai ada 2 3 cara jugak... ikut la nak cara mcm mana pun.... ikut kemampuan kita.... memandu kereta sendiri ke sana atau naik van sewa yang ada di kaki gunung.... selain tu ada jugak yang bermotor, berbasikal dan berjogging/jalan kaki.... akak naik kereta sendiri..... senang.... tapi pastikan kereta kita berfungsi dengan baik.... sebab jalan berliku-liku....kona baring ok.... jalan sempit.... kena berhati2.... nak berselisih sesetengah tempat kena slow dan berhenti beri laluan pada kereta lain.... itulah pengalaman akak naik kesana.... akak dah la penakut.... dalam kereta mulut bising.... kejap2 suruh cik abang hati2 bawa kereta.... kejap2 tanya abang ok ke..... baik2 ye bang..... slow2 bawa kereta bang...hahaaa..... mai tang kona baring siap jerit2 akak dan anak2... jerit2 sebab seronok ke takut ke sama banyak.....hahaaaaa.... 12 km naik kesana macam 30 km.... lama nak sampai.....kihkih.....

Sampai atas puncak gunung.... bangga sangat sebab dapat juga jejak kaki ke sana.... sebeb dapat naik gunung tertinggi di Kedah tau.... heheee.... macam la akak mendaki guna kaki bangga sangat tuh.... padahal naik kereta jer pun....kihkihhhh....

Atas gunung jerai ada The Regency Hotel.........chalet2 yang cantik.... bangunan hotel cantik....Taman Herba.... landscape yang cantik....pokok2 bunga.... dapat hirup udara segar..... nyaman.... yang best sekali dapat tengok pemandangan yang cantik dari atas..... luas sangat bila pandang kat bawah tu....... sayupppppp je....:)

Macam biasala acara ambik gambar banyak2.... gambar pakai snap jer.... anak teruja sampai nak bergambar pun mcm2 alasan..... huhuuuu

Layan jer la gambar2 di bawah ni... kalau ikut tu banyak lagi.... banyak sangat pulak nak letak di sini....hehe

Korang yang datang Kedah jangan lupa ke Gunung Jerai nohhh....:)


































































Selepas ronda2 tengok pemandangan cantik... tengok bunga2.... tengok pokok herba.... kami singgah ke Muzium Perhutanan pulak....sayang dalam muzium gambar tak boleh ambik.... gambar kat depan muzium jer la....















 Note: Cuaca panas sekarang ni anak2 jadi tak sihat.... demam... batuk...selesema...sakit tekak melanda.... semoga cepat sembuh ye anak2....:(

 

6 comments:

  1. Assalamualaikum, cantik gunung gerai sekarang ya, pernah pegi sekali masa kecik, suka bunga purple tu, comel anak-anak nampak happy.

    ReplyDelete
  2. Kakak ingatkan mendaki dengan kaki hihi...
    Kalau dgn kereta tak acilah:) Nampak nyaman sungguhlah lokasinya Nomie
    Rasa kakaklah kalau dpt bercuti 2-3 hari pun seronok pastinya:)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails