Followers

Sunday, January 10, 2016

JeJaLan Ke PanTai MerDeKa dan Naik BoaT Ke TanJunG DaWai (10/1/2016)...

Assalamualaikum...


Salam isnin... harap2 semua mood ok ye... akak alhamdulillah... kemarin cuti akak dan family jejalan Pantai Merdeka dan Tanjung Dawai..... dapat jejalan 2 tempat sekali harung.... akak tinggal di Penang dekat jer la dgn Pantai Merdeka.... kesian anak2 cuti sekolah tak kemana-mana... so bawa la jejalan dekat2 situ... lagipun lama tak ke sana.... kali ni plan nak ajak anak2 naik boat pegi Tanjung Dawai.... kalau sesiapa biasa datang ke Pantai Merdeka mesti tahu.... bole naik boat ke tg. Dawai beli ikan bilis dan ikan kering...selain tu mcm2 ada... kedai makan ikan bakar... laksa....dan lain2 lah..... harga sorang naik boat ialah rm2 je...

Pagi2 dalam pukul 10 pagi mcm tu bertolak .... singgah sarapan siap2 sebelum sampai... sampai jer tak ramai orang sebab Kedah bukan hari cuti... so tak der la ramai sangat hari Ahad.... petang baru la ramai sikit.... terus ke tempat boat berlabuh... teruja anak2 akak nak naik boat.... tambah2 lagi Allyssa asyik berzikir kat telinga akak nak naik boat... nak naik boat mamaaaaa....heheee..... akhirnya sampai jugak hajat anak2 akak naik boat.... selalu naik feri Pulau Pinang dan feri Langkawi jer.... kali ni naik boat kecik dan laju pulak tu.... mula naik tu macam gayat la sikit.... ingatkan slow jer boat tu..... tapi laju giler.... jerit akak dibuatnya... heheee...anak2 cool jer... mama yang lebih2 takut.... hahaaa.... walaupun boat ada sediakan jeket keselamatan tapi penumpang tak der yang pakai pun.... nak pakai sorang2 malu...hahaaa.... akak nih penakut sikit laut.... tak pandai berenang....:p

Gambar2 di bawah ketika di pantai Merdeka.... sementara tunggu boat akak ambik gambar sekeping 2 dulu....

Masing2 bergambar atas boat... buat kenangan terindah kata kan....hehee

mama dgn Arfan
Allyssa duduk dengan abah... budak paling syok naik boat.... hehe
Adam sorang2 kat belakang...abang Adam berani kan....hehe

Ketika ni boat sedang turunkan penumpang.... masa ni anak2 akak dah x sabar nak naik boat.... sambil2 tunggu boat sempat la akak ambik gambar pemandangan pantai Merdeka yang paling femes di negeri Kedah.... dulu2 ini la tempat mak dan abah akak dan adik beradik bawa selalu.... kira sebulan sekali datang mandi manda.... sekarang dah banyak berubah pantai Merdeka.... Alhamdulillah pantai nya bersih dan terjaga.....




ada budak x sabar naik boat...hehe


Gambar2 di bawah ni pulak ketika di Tanjung Dawai.... hanya dipisahkan oleh laut jer.... boleh jugak pergi naik kereta... kalau dari tempat akak kira jauh jugakla kalau pergi dengan kereta.... baik naik boat jimat minyak...hehee.. lagipun dapat pengalaman naik boat.... anak yang paling teruja... siap ajak datang naik boat lagi.... hahaaa.... insyaAllah nnt kita datang lagi yer anak2....

jom! mai Tanjung Dawai... kalau dtg kedah jangan lupa singgah Pantai Merdeka dan naik boat ke Tanjung Dawai ye kawan2.... :)

sepanjang jalan depan kedai ada mcm2 barang di jual... meriah

ikan bilis... sotong kering

mcm2 ado...:)

pelbagai ikan masin kering...


Belacan...


Macam2 ado di situ... ikan bilis mcm2 jenis... murah-murah.... berbagai jenis ikan kering masin.... kepok lekor... kepok kering.... belacan....ikan fresh pun ada.... sepanjang bangunan MPSPK tu terdapat kedai jualan.... di bawah kedai makan... ikan bakar dan pelbagai makanan sedap dari utara ada.....heheee....



Jeti di sebelah Tanjung Dawai... sebelah pantai tak der jeti mcm nih... naik boat tepi pantai jer....

Habis membeli belah serba sedikit... makan pun dah kenyang.... rehat kejap di jeti... sambil2 tunggu penumpang lain....Allyssa dan Arfan main bubble dulu sambil berlari di jeti...... lepas tu say good bye tanjung Dawai... nanti kami datang lagi....hehe





Sempat Adam bergambar atas boat sebelum bertolak ke Pantai Merdeka....



Note: Azam tahun ni nak update blog seminggu dapat satu entry pun jadik le....kalau lebih update tu kira bonus la...hahaaa.... semoga jadi la kenyataan.... cayok2....:)

6 comments:

  1. Dah bertahun2 kakcik tak sampai ke Tanjung Dawai...

    suka tengok hasil laut di situ. :)

    ReplyDelete
  2. kalau dengar pantai merdeka mesti teringat kat lagu apa ntah tajuk dia tu...lagu lama..hehe...

    macam ni rupanya pantai merdeka..cantik...baru tahu...nice sharing kak...

    ReplyDelete
  3. bestnye kak...lagi2 dah diluar waktu cuti sekolah..tak ramai pun umat...paling syiok tang ikan bilis ngan ikan masin tu...teliur tgk ....lagi2 ternampak ikan masin pari yg kembang tu...sedap tu goreng mcm keropok garing2...

    ReplyDelete
  4. Cantiklah tempatnya Nomie
    Anak-anak mestilah suka kalau kakak tengok pun menarik betul
    Ikan bilis dia aduhai geram kakak tengok. Kalau kakak dpt mahu beli 3-4 kilo agaknya. Kakak suka goreng lepas tu campur cili dan bawang curah kicap sedapnya...

    ReplyDelete
  5. bestnyer,,cnfirm anak2 happy dpt naik bot..

    ReplyDelete
  6. Cantiknye kak..bestnyeeee naik bot..falsya time gie langkawi dulu nak naik bot tp somi falsya xbg..die risau nnt anak die terjatuh dlm laut..;D

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails