Followers

Thursday, October 15, 2015

Menu feveret : Kueteaw Kungfu

Assalamualaikum....

Salam Jumaat...

2 3 post sebelum ni asyik post citer pasal menu je kan.... kerja makan je kan.... macam mana badan x naik kan.... fikiran asyik nampak makan je.... huhuuu.... tak mengapa asalkan kenyang dan keluarga suka....

Bila cuti weekend pening lagi fikir nak masak menu apa.... kita sebagai mak2 ni... biasanya cuti nak la masak yang special sikit kan.... yang lain dari yang lain.... yang pastinya menu feveret keluarga kita la... kalau masak yang bukan feveret... alamatnya tak habis la.... sayangkan.....

Nah nak citer lagi satu menu feveret keluarga akak.... alahai 5 beranak je pun.... tak der la ramai sangat kan.... bolelah buat.... cer kalau ramai tak terlayan lah...hahaaa... Kueteaw Kungfu ni memang feveret kami.... sebungkus kueteaw cukup2 untuk kami.... masih boleh bertambah lagi tu....hihi...

Sangat mudah.... simple.... sedap pulak tu.....Akak share resepi sekali... selamat mencuba...:)




Kueteaw Kungfu versi Akak.... :p

Gambar2 tu hari lain2 akak masak.... cuma pinggan jer yang sama...hehe...


Resepi Kuey Teow Kung Fu

Cara Goreng Kueyteow
4 senduk minyak masak
2-3 biji telur
1/2 sudu kecil white pepper
1 paket kueyteow dibahagikan kepada 4-5 bahagian
Panaskan minyak sehingga betul-betul panas.. pukul telur dan letakkan white pepper.. kueyteow tu basuh dan tos dulu hingga kering.. kemudian ambil 1 bahagian kecil kueyteow masukkan dalam telur yang telah dipukul.. kacau rata dan kaut dengan senduk masukkan dalam kuali.. biarkan hingga perang.. terbalikkan.. kemudian angkat dan ketepikan..

Cara sediakan kuah
3 biji bawang putih diketuk
1 bahagian fillet ayam dipotong kecil
   6 ekor sotong dipotong (nak masuk udang pun bole)
1 batang carrot dihiris
Brokoli
Bunga Kobis
2 biji Tomato dipotong
3 biji cili padi (diketuk bagi pecah)
1/2 sudu white pepper
2 sudu sos tiram
sedikit garam
1/2 kiub ayam
2 sudu tepung jagung dibancuh dengan air
Panaskan 1 sudu makan minyak masak.. masukkan bawang putih kacau hingga keperangan.. masukkan 2 sudu sos tiram supaya rasa sedap dan warna tak pucat..kemudian masukkan air dan kiub ayam.. masukkan isi ayam, carrot dan brokoli bunga kobis.. masak sehingga agak empuk.. kemudian masukkan sotong.. masukkan 1/2 sudu white pepper berserta sedikit garam.. Last sekali masukkan bancuhan tepung jagung.. korang boleh agak-agak kuah banyak mana.. fungsi tepung jagung untuk memekatkan kuah..
Bila dah siap, boleh curahkan kuah tadi ke atas kueyteow..


Note : Ehh... menu apa ya besok.... pening akak.... selamat berhujung minggu semua.... hehee


2 comments:

  1. Waahh... kakak tengok dah macam kat restoran ni Nomie
    Kakak suka kweyteow kungfu:)

    ReplyDelete
  2. Wuhuuuu...sedapnya kak..PC sesekali bila makan kat luar rajin juga order menu ni...ada sekali kueyteownya hangus..huhu...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails